Se anunţă vacanţe fierbinţi pentru românii care pleacă în Portugalia sau Spania. Un val de caniculă extremă loveşte vestul continentului. În weekend s-ar putea atinge maxima absolută pentru Europa: 51 de grade Celsius la umbră. Entuziasmaţi însă de gândul călătoriei, turiştii nu par deloc deranjaţi de temperaturile de foc.

De la o oră la alta, în capitala Portugaliei căldura devine insuportabilă. Oamenii se răcoresc cum pot, chiar şi în apa din fântâni. Românii care în aceste zile călătoresc în vestul Europei simt pe pielea lor temperaturile de foc care, în unele zone, sar de 45 de grade celsius.

Articolul continua dupa recomandari

Codul roşu de caniculă al meteorologilor vizează Portugalia, Spania, Elveţia şi Croaţia. Este însă doar începutul. Iar finalul săptămânii ar putea fi cel mai fierbinte din ultimele decenii, cu temperaturi de până la 51 de grade în Spania.

Avertizările meteo s-au transformat şi în alerte de călătorie. Ministerul de Externe actualizează zilnic aceste atenţionări. Cele mai noi îi vizează pe cei care vor să meargă în Spania, Portugalia sau Franţa. Agenţii de turism care au vândut pachete către aceste destinaţii îşi sfătuiesc clienţii să se hidrateze şi să evite expunerea la soare.

CORINA ENACHE, reprezentant agentie turism:

Turiştii au, în permanenţă, contactul acestor ghizi locali, în cazul în care se întâmplă ceva imediat iau măsuri.

GABRIELA GATIN, ghid turistic Spania: 

Evident că sunt toţi pregătiţi şi informaţi de către noi să bea cât mai multă apă, să se protejeze cu creme, cu hăinuţe din materiale cât mai naturale.

Entuziasmul călătoriei este însă atât de mare încât căldura nu pare să reprezinte o problemă pentru turişti.

Căldură extremă este şi peste Ocean. În Parcul Naţional Valea Morţii din California, în ultima lună temperatura medie a fost de 42,3 grade Celsius.