Crescătorii de ovine din Italia declară război Guvernului. Preţul laptelui a ajuns la cea mai mică valoare din anii '70 încoace şi nu acoperă nici măcar costurile de producţie. Parte din vină, spun italienii, e şi a românilor. Care trimit la ei în ţară lapte prea ieftin.

Râuri de lapte au curs pe această şosea din Sardinia. De la înălţime, de pe o pasarelă pietonală, sute de crescători de ovine au vărsat mii de litri de lapte de capră şi oaie. Cascada s-a revărsat peste maşinile care treceau prin zonă, însă războiul producătorilor nu este cu şoferii ci cu autorităţile. La 50 - 60 de eurocenţi pe litru, nu reuşesc să îşi acopere nici măcar costurile de producţie. 9 din 10 sunt în pragul falimentului. 

Articolul continua dupa recomandari

În semn de solidaritate, alţi crescători s-au filmat în timp ce vărsau laptele în depozite sau în faţa instituţiilor publice şi au postat imaginile online. Ei aruncă parte din vină pentru situaţia disperată în care se află pe români. 

După ce ei înşişi au protestat faţă de preţul redus al laptelui, crescătorii românii vând în Italia la preţuri greu de concurat. Ca să fie păzite de furia fermierilor, cisternele cu lapte sunt aduse sub escortă armată a Carabinierilor, scrie presa italiană. 

Un jurnalist a postat şi o fotografie cu un astfel de transport, însă în imagine nu se vede nicio dovadă că ar fi vorba despre cisterne din România. 

Crescătorii de ovine au adresat un ultimatum autorităţilor. Mii de oameni au protestat în faţa ministerului agriculturii, la Roma. Dacă nu se vor găsi soluţii pentru a creşte preţul laptelui, vor bloca toate secţiile de vot la alegerile regionale de pe 24 februarie.