China face apel la soluționarea divergențelor dintre Statele Unite ale Americii și Rusia prin "dialog constructiv". Ministerul chinez de Externe consideră regretabilă decizia SUA de retragere din Tratatul INF, pe care îl consideră important pentru pacea în plan internațional.

“Tratatul INF este un tratat bilateral important legat de controlul armamentului şi dezarmare şi joacă un rol important în îmbunătăţirea relaţiilor dintre marile ţări, promovând pacea în plan regional şi internaţional şi menţinând echilibrul şi stabilitatea strategică globală. China se opune retragerii SUA şi cere Statelor Unite şi Rusiei să soluţioneze problemele prin dialog constructiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez, Geng Shuang.

Articolul continua dupa recomandari

În ceea ce priveşte varianta negocierii unui nou tratat, multilateral, pentru controlul armamentului, care să înlocuiască Tratatul INF, Geng Shuang a spus că aceasta ar presupune o serie de chestiuni complexe, care ar atrage îngrijorare. “China se opune unei astfel de variante. În acest moment, imperativ este să se menţină şi să se implementeze tratatul existent”.

Vineri, Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunţat că Statele Unite se retrag din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece. Sâmbătă, şi Vladimir Putin a anunţat că Rusia şi-a suspendat participarea în Tratatul INF.

sursa: news.ro