Inundaţiile sunt printre cele mai davastatoare catastrofe naturale. Lupta cu viiturile nu este una uşoară. Cele mai grave inundaţii au luat viaţa a peste patru milioane de oameni.

Se întâmpla în China în 1931. Centrul Chinei a fost atunci grav afectat de o serie de inundaţii cauzate de deversarea Fluviului Galben şi a Râului Yangtze. Viitura a măturat fără milă tot ce a găsit în cale. Pierderile umane din urma inundatiilor din 1931 au fost estimate intre 3.7 si 4 milioane de victime. Intre anii 1928 si 1930, o seceta teribila a precedat potopul.

Articolul continua dupa recomandari

Conform unor atestari, totul a început cu o vreme anormală în centrul Chinei în iarna lui 1930. Ninsorile masive din iarnă au fost urmate de dezgheţul primăverii, care a venit cu ploi abundente ce au ridicat şi mai mult nivelul Râului Galben. Ploaia s-a înteţit în iulie şi august 1931. Numai în iulie au lovit şapte cicloane.

Astfel, Între iulie şi noiembrie 1931, aproximativ 100.000 km pătraţi au fost complet sau parţial inundaţi. Fluviul Galben şi Râul Yangtze au ieşit din matcă. Aproape 4 milioane de oameni au murit înecaţi, din cauza foametei sau a bolilor. Numai Râul Galben, al cărui nivel a crescut până la 30 de metri, a ucis între unul şi două milioane de oameni şi a lăsat 80 de milioane de oameni fără case.