Incendiu devastator la Catedrala Notre Dame din Paris. Sute de pompieri s-au luptat cu flăcările şi în timpul nopţii, reuşind să controleze incendiul, să salveze structura edificiului, dar şi unele dintre relicvele sacre pe care le adăpostea. 

Actualizare 11:03: Gabriel Plus, purtătorul de cuvânt al brigăzii pompierilor din Paris, a anunţat că incendiul care a mistuit Catedrala Notre Dame a fost stins în totalitate.

Articolul continua dupa recomandari

Sute de pompieri sunt în continuare mobilizaţi în jurul edificiului.

Catedrala Notre Dame din Paris, simbolul Franţei şi unul din cele mai iubite monumente ale creştinătăţii, a fost devastată de un uriaş incendiu. 

Nenorocirea a început cu zece minute înaintea orei locale 19.00, când ultimii turişti tocmai părăseau catedrala, înaintea închiderii.

Focul a pornit în zona schelelor ridicate pentru renovarea clădirii şi s-a extins foarte rapid. Incendiul a izbucnit sub săgeata catedralei, care s-a prăbuşit.

Pompierii au sosit după numai câteva minute, dar acoperişul era, deja, în flăcări.

Jean-Claude Gallet, şeful Brigăzii de pompieri din Paris, a declarat că două treimi din acoperişul catedralei a fost distrus. 

După câteva ore de luptă, în care un pompier a fost grav rănit, autorităţile cu comunicat că structura catedralei, dar şi cele două turnuri care adăpostesc clopotele nu mai erau în pericol. 

În această dimineaţă, în jurul orei locale 3.30, pompierii au anunţat că incendiul este "sub control" şi "parţial stins". 

Cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt, salvate

Din fericire, pompierii au reuşit să salveze unele din relicvele sacre adăpostite de clădirea veche de peste 800 de ani.

Potrivit Le Figaro, cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt, foarte importante pentru catolici, au fost salvate din flăcări. 

Nu se ştie încă în ce stare sunt vitraliile, marea orgă, dar şi alte opere de artă.

Amploarea pagubelor este, încă, necunoscută.

Preşedintele Emanuel Macron a promis, însă, că Franţa îşi va reclădi catedrala.