Caniculă în Japonia. 80 de persoane au murit, iar alte 35.000 au fost internate la spital în ultimele trei săptămâni din cauza valului de căldură umedă din arhipeleag, anunţă date oficiale.

Valul de caniculă în Japonia s-a instalat încă de săptămâna trecută, când temperaturile au depăşit 35 de grade Celsius la umbră şi 65 persoane au fost răpuse de căldură, comunică Agenţia de gestionare a incendiilor şi dezastrelor. Alte 15 decese fuseseră deja confirmate cu două săptămâni în urmă.

Articolul continua dupa recomandari

Temperaturile cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius la umbră şi umiditatea de peste 80% au creat disconfort maxim locuitoriilor din mai multe oraşe japoneze, care s-au confruntat cu o combinaţie letală deoarece în aceste condiţii sistemul de apărare natural al corpului slăbeşte.

'Observăm o căldură fără precedent în mai multe regiuni', a explicat un responsabil din cadrul Agenţiei de Meteorologie din Japonia, Motoaki Takekawa, într-o conferinţă de presă organizată luni seara. Acest val de caniculă 'este fatal şi estimăm că este o catastrofă naturală', a adăugat oficialul, potrivit Agerpres.

 Căldura ucigaşă a făcut cele mai multe victime printre vârstnici, însă sunt şi copii în statistici. Un caz teribil s-a întâmplat în oraşul Toyota, unde un băiat de 6 ani a murit răpus de insolaţie, după ce s-a întors dintr-o excursie în sala de clasă fără aer condiţionat. 

Guvernul ia măsuri de urgenţă pentru protejarea copiilor, au declarat oficialii, de la instalarea de sisteme de climatizare şi până la prelungirea vacanţei de vară.

Temperaturile extreme au fost înregistrate în toată ţara, în special în Kumagaya, de la nord de Tokyo, unde luni a fost stabilit un nou record naţional de căldură - 41,1 grade Celsius.