Un bucătar român excelează în Ţara Soarelui Răsare. Alexandru Răcătău are 25 de ani, e din Cluj a luat locul 3 la Campionatul Mondial de Sushi din Tokyo. A reuşit să îi impresioneze pe japonezi şi să întreacă maeştrii bucătari de pe două continente.

E drept, meserie a învăţat fix de la un japonez.

Articolul continua dupa recomandari

Sushi servit într-un pahar de vin roşu culcat lângă o porţie, tot de sushi, dar pe un pat de îngheţată. Aşa ceva o mai fi gustat juriul, dar aşezarea ingenioasă din platou i-a lăsat - cum se spune - cu gura căscată.

El e Alex, în acţiune. Absolvent de Arte şi bucătar de sushi cu normă întreagă. Când nu bate albuşuri pentru prăjituri, bate. bucătari în diverse concursuri. La Campionatul Mondial de Sushi - un preparat, se ştie, specific japonez - ţinut în capitala Japoniei, a luat locul 3.

Prima probă a constat într-un platou de sushi tradiţional, iar cea de-a doua probă a constat în crearea unui platou de sushi creativ sau fusion.

Iar la proba creativă, Alex a ieşit bine de tot în faţă.

Am pregătit platou vegetarian cu banană şi avocado, şi sos de fructe. Acest platou care conţine machi, peste care este aşezat peştele, coada-galbenă, somon şi ton cu un sos de ceapă şi usturoi caramelizate.

Şi nu-i uşor când lucrezi cu peşte crud, spune Alex. Juriul nu i-a scăpat din ochi şi şi-a notat fiecare greşeală a concurenţilor. Noroc că românul a fost instruit chiar de un maestru japonez.

Alex s-a întrecut la Campionatul Mondial de Sushi cu 20 de bucătari din Europa, Asia şi America.