Sute de mii de români, alături de restul europenilor, aşteaptă să afle care va fi, până la urmă, soarta Marii Britanii. Pentru că Brexit-ul ne afectează pe toti. La preţuri, in primul rand. Totul va fi mai scump, din cauza taxelor vamale. Şi condiţiile de călătorie vor fi mai grele. La fel şi cele de şedere, pentru muncitori. Parlamentul britanic a decis că ieşirea din Uniune nu se va face fără un acord.

"Brexitul poate afecta clienţii de maşini din România într-un mod foarte simplu: creşterea preţurilor. Cu alte cuvinte, avem nişte mărci care produc acolo şi care, în contextul în care Brexitul se va încheia în nişte condiţii dezavantajoase pentru toată lumea" a delcarat Adrian Mitrea, specialist piaţa auto. 

Articolul continua dupa recomandari

Astfel, o maşină care este acum importată la un preţ de 20.000 de mii de euro, s-ar putea scumpi cu cel puţin 4.000 de euro, din cauza TVA şi a taxelor vamale, potrivit unei simulări.

În plus, maşinile provenite din afara Uniunii, care au volan pe dreapta, nu vor mai putea fi omologate în România, potrivit informaţiilor de la Registrul Auto Român, obţinute la solicitarea Observator. În prezent, peste 60 de mii de români au un astfel de vehicul.

Şi industria textilă va fi afectată. Anual, România exportă în Regat astfel de mărfuri în valoare de sute de milioane de euro.

Anul trecut, peste 50 de mii de produse, în valoare de doua milioane si jumatate de euro au plecat din această fabrică spre Marea Britanie. Un posibil Brexit ar putea scumpi aceste produse cu 20%, din cauza TVA-ului şi a taxelor vamale.

Iar românii stabiliţi în Londra, de exemplu, simt deja presiuni. Va fi mai greu să călătoreşti în Regat, dar şi să munceşti acolo.

Parlamentul britanic va decide dacă negocierile cu liderii europene vor fi prelungite iar ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi amânată.