Brexit-ul este motiv de îngrijorare pentru mulţi tineri români din Marea Britanie. Dacă unii se tem că ar putea să îşi piardă locurile de muncă, alţii spun că vor evita să plece o perioadă în România de frica unor noi măsuri care ar putea fi impuse la frontieră, în timp ce românii care lucrează de ani buni în Regat sunt îngrijoraţi pentru economiile strânse cu greu în lira sterlină, aflată în declin.

Diana Dăboveanu, o tânără originară din oraşul Caracal, se află în Marea Britanie de câţiva ani, împreună cu soţul şi băieţelul, lucrând ca asistentă medicală pentru o firmă de recrutare care furnizează personal pentru clinicile britanice.

Articolul continua dupa recomandari

Deşi spune că nu se aşteaptă să existe schimbări rapide în Regatul Unit după Brexit deoarece “nimic nu se mişcă foarte repede în UK”, Diana recunoaşte că străinii ar putea fi afectaţi de măsurile privind dreptul de muncă, dar şi de declinul lirei, în care şi-au strâns economiile pe care să le trimită în ţară.

Un alt tânăr, din Craiova, aflat în prezent la studii în Marea Britanie, spune că nu înţelege de ce au votat cetăţenii britanici pentru ieşirea din Uniunea Europeană, deoarece această măsură ar putea diviza Regatul Unit.

Tânărul, care doreşte să nu i se cunoască identitatea pe motiv că poate vorbi “fără ocolişuri”, povesteşte că este student de doi ani la o importantă universitate londoneză şi susţine că niciodată nu a fost tratat de profesorii săi ca un imigrant.

“Am fost mereu tratat corect de profesorii mei. În schimb, colegii care provin din familii britanice ne privesc mereu cu superioritate pe toţi cei care venim din statele din Est. Am prieteni polonezi, indieni, italieni, francezi, însă doar câţiva britanici, pentru că sunt reci şi distanţi”, a spus tânărul.

Studentul român susţine că Brexit-ul va avea repercusiuni cu siguranţă asupra studenţilor români care vor să înveţe în Marea Britanie, deoarece vor avea acces mai greu la bursele de studiu internaţionale.

La rândul său, Darius Dumitru Damian, din Alba Iulia, este unul dintre românii care au reuşit să obţină cetăţenia britanică, iar la referendumul de joi a votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

“Eu am votat pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Locul ei este acolo, la fel cum în această Europă unită este şi locul României, Italiei, Germaniei sau Franţei. Mă mâhneşte rezultatul şi cred că acest vot va aduce schimbări în timp, care vor afecta orice cetăţean britanic”, a susţinut Darius.

“După rezultatul referendumului, ascultăm cu toţii la radio, citim pe internet sau urmărim televiziunile de ştiri pentru a încerca să aflăm ce se va întâmpla. Viaţa noastră deja este aici, suntem cetăţeni ai acestei ţări şi vrând-nevrând tot ceea ce se va întâmpla aici, bun sau rău, va trebui să îl ducem şi noi. Sunt zvonuri privind divizarea ţării, alţii vorbesc de un declin economic, lira e în scădere şi e normal să fim îngrijoraţi pentru locurile de muncă, pentru economiile noastre strânse cu greu sau pentru viitorul copiilor noştri. Avem însă încredere că va fi bine şi Brexit va fi doar un duş rece pentru politicieni”, a adăugat tânărul român.

sursa: news.ro