Eventuala plecare a Regatului Unit din UE va forța schimbări fundamentale într-o Uniune aflată la dispoziția euroscepticilor și într-o “criză multiplă” (migranți, letargie economică, terorism etc.).

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat: “Mă tem că un Brexit poate marca nu numai începutul dezintegrării UE, ci și a civilizației occidentale”. Potrivit lui Tusk, Brexit “va încuraja” toate forțele radicale anti-UE din Europa, dar și “inamicii externi care vor bea șampanie”.

Articolul continua dupa recomandari

În schimb, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat mai puțin apocaliptic și nu consideră că UE este “în pericol de moarte”. Totuşi, recunoaște că trebuie trase învățăminte din referendumul britanic.

“Nu cred că Uniunea va dispărea brusc. Dar, pe termen lung, am putea asista la declinul său lent și la dezvoltarea a ceva diferit”, a prezis Chris Bickerton, specialist în UE la Universitatea din Cambridge. El prevede o derivă pentru o UE “mai flexibilă”, o Uniune “ad hoc”.

Ieșirea Regatului Unit din UE ar putea încuraja apelurile la o Europă “în două viteze”, cea a unui miez central pentru o integrare “tot mai mare” în jurul căruia ar gravita ceilalți membri.

Chiar dacă UE se reformează după traumatismul Brexit, există un veritabil risc ca ea să nu-și poată împiedica prăbușirea. “UE se află într-o spirală negativă”, rezumă sobru Janis Emmanouillis, de la Centrul de politică europeană, un institut cu sediul la Bruxelles.

sursa: AGERPRES