Moment istoric pentru Marea Britanie şi Europa. Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la ora 1, ora României. Este primul stat care recurge la o astfel de decizie. Într-un discurs difuzat chiar înainte de momentul zero, premierul Boris Johnson a dat asigurări britanicilor că Brexitul nu este un sfârşit, ci începutul unei noi ere înfloritoare pentru Marea Britanie. Peste 15.000 de oameni au sărbătorit momentul pe străzile din Londra şi în faţa Parlamentului cu artificii, şampanie şi voie bună. Printre ei, s-au aflat şi numeroşi români, dar şi echipa Observator. Bianca Iacob şi Loredana Popovici au aflat care sunt aşteptările acestora după ruptura de Uniunea Europeană.

Într-o atmosferă ca de Revelion, când ceasul istoric a bătut ora locală 23, au fost aprinse artificii, s-au ciocnit pahare de şampanie şi tunuri de fum au acoperit mulţimea, în timp ce pe scenă s-a intonat "God Save the Queen".

Articolul continua dupa recomandari

Bucuria britanicilor, au ieşit din Uniunea Europeană. Urmează o perioadă de tranziţie însă lor le place să spună că şi-au recâştigat independenţa faţă de Uniunea Europeană.

Omul din spatele Brexitului, Nigel Farage, spune că aşteaptă acest moment de 27 de ani.

Nigel Farage, politician britanic - Ar trebui să sărbătorim faptul că aici, peste stradă, vom putea face propriile noastre legi, cu oameni care au devenit responsabili în mod direct, în urma alegerilor generale. Noi devenim o naţiune democrată, cu guvernare proprie, independentă şi, sper eu, mândră.

Artizanul Brexitului, premierul Boris Johnson, s-a adresat naţiunii printr-un discurs înregistrat, difuzat înainte de ora locală 23.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii - Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu e sfârşitul, ci începutul, momentul unui nou răsărit, în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale.

Britanicii au sărbătorit pe străzi

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ridică numeroase semne de întrebare şi îngrijorări, îndeosebi în rândul cetăţenilor europeni din Regat. Printre aceştia se numără şi aproape jumătate de milion de români. Reporterul Observator Bianca Iacob, aflat la Londra, a stat de vorbă cu o parte dintre ei.

Liviu Neagu, român stabilit în Marea Britanie - Cred că rămâne o ţară profund europeană în continuare şi de aceea cred că situaţia românilor şi a tuturor europenilor nu se va schimba considerabil. Şi cred că este o oportunitate pentru comunitatea românească de aici să îşi demonstreze coeziunea. Şi cei care înţeleg mai bine procesele prin care românii şi imigranţii trebuie să treacă în următoarele luni să îi ajute pe cei care nu le-au înţeles încă.

Andi Dumitrache, român stabilit în Marea Britanie - Personal, cred că pentru noi, restul Europei, este o pierdere. Cred că Europa este mai săracă acum.

Regatul Unite, în continuare divizat

Nu toţi britanicii privesc cu ochi despărţirea de Uniune. După numeroase proteste în capitală, pe un deal din apropiere de Dover a fost proiectat un mesaj pro-europene.

În Edinburgh, sute de oameni înarmaţi cu drapele europene şi scoţiene au protestat în faţa Parlamentului Scoţian.

La Bruxelles, Brexitul a fost marcat într-un mod solemn. Steagul Regatului Unit de la Parlamentul European a fost coborât în bernă, iar ambasada Marii Britanii a renunţat să mai arboreze şi drapelul Uniunii Europene.

Relaţiile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor trece acum printr-o perioadă de tranziţie până pe 31 decembrie 2020.