Premierul David Cameron, care şi-a anunţat azi demisia, a precizat că îl va lăsa pe următorul  prim-ministru al Marii Britanii să decidă când va începe negocierile în vederea ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

„Cred că această ţară are nevoie de o nouă conducere. Voi face tot ce pot, în calitate de premier, să stabilizez această navă în următoarele săptămâni şi luni, dar nu cred că at fi corect ca eu să fiu căpitanul care ne cârmeşte ţara către următoarea sa destinaţie”, a precizat Cameron.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit BBC, Articolul 50 din statutul UE, în baza căruia Marea Britanie poate ieşi din UE, ar putea fi activat spre sfârşitul verii sau începutul toamnei. Ulterior, vor începe negocierile la Bruxelles privind ieşirea Marii Britanii şi natura relaţiilor pe care le vor avea cu UE.

Ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană se va produce abia peste doi ani, când vor fi încheiate toate etapele negocirilor şi doar în cazul în care părţile implicate în acest proces nu vor decide o prelungire a acestui termen.

Cine va negocia ieşirea din UE din partea Marii Britanii?

BBC notează că cei mai importanţi membri ai Guvernului, David Cameron, cancelarul George Osborne, ministrul de Externe Philip Hammond şi Ministrul de Interne Theresa May, au fost susţinători ai rămânerii în UE.

În timpul campaniei, cei în favoarea Brexit-ului s-au arătat dispuşi să le permită acestora să conducă negocierile, cu condiţia ca la proces să participe şi reprezentanţi ai taberii Brexit.