Ministrul de externe britanic, Boris Johnson a fost ţinta unei glume în spatele căreia guvernul britanic crede că ar sta Kremlinul. Oficialul britanic a primit un telefon, de la o persoană care s-a recomandat a fi premierul Armeniei şi a vorbit timp de 18 minute despre probleme de politică externă, neavând habar că stă de vorbă cu un impostor. 

Deşi a petrecut 18 minute în apelul cu cel care pretindea a fi premierul Armeniei, Johnson spune că şi-a dat seama în timp util că ceva este în neregulă.

Articolul continua dupa recomandari

Premierul de externe britanic susţine că nu a divulgat informaţii secrete şi că a vorbit despre probleme de politică externă, precum relaţia Marii Britanii cu Rusia, atacul din Salisbury şi despre acordul nuclear cu Iranul.

Johnson spune că a vorbit aşa cum ar face-o în faţa presei, răspunzând punctual întrebărilor din celălalt capăt al telefonului.

Faptul că nici Johnson şi nici ceilalţi membri ai ministerului de Externe britanic nu şi-au dat seama rapid că la capătul celălalt al firului stătea altcineva decât premierul armenian ridică numeroase semne de întrebare cu privire la securitatea apelurilor.

Guvernul britanic este de părere că Rusia i-a întins o capcană lui Boris Johnson

Un înalt diplomat britanic susţine că ar şti chiar cine a iniţiat apelul. Ar fi vorba de Alexei Stolyarov și Vladimir Kuznetsov, cunoscuţi mai bine ca Lexus și Vovan. Oficialii britanici cataloghează gestul ruşilor ca fiind o glumă de nivelul copiilor de liceu.

Pe lângă problemele de politică externă discutate în timpul apelului telefonic de 18 minute, Boris Johnson a mai vorbit despre acordurile comerciale şi cele de investiţii încheiate între Marea Britanie şi Armenia.

Boris i-a mai spus "premierului Armeniei" că este 100% sigur că Vladimir Putin a stat în spatele atacului de la Salisbury, că este important să facă totul pentru evitarea unui nou "război rece" şi chiar îl sfătuieşte pe interlocutorul său să dea dovadă de "hotărâre şi fermitate" atunci când interacţionează cu Putin.

Iniţiatorul apelului a insistat cu întrebări legate de Vladimir Putin, fapt ce l-a pus pe gânduri pe ministrul britanic. 

"Ministrul de externe şi-a dat seama că a fost o farsă și a încheiat apelul. Am verificata apelul și am știut imediat că a fost un impostor", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic.

"O încercare disperată din partea Kremlinului de a-şi repara imaginea în urma atacului de la Skripal. Este tragic că o putere internaţională majoră poate recurge la asemenea gesturi", a declarat un diplomat britanic pentru presa din Regat.