Preşedintele american Donald Trump a acceptat un acord cu democraţii pentru reluarea activităţilor guvernului după o perioadă de cinci săptămâni de blocaj ("shut-down").

Surse guvernamentale au spus că pactul nu include banii solicitaţi de Trump pentru zidul de la graniţa cu Mexicul.

Articolul continua dupa recomandari

Preşedintele republican a afirmat anterior că va respinge orice fel de acord care nu ar include fonduri de 5,7 miliarde de dolari pentru finanţarea promisiunii sale din campania electorală.

Democraţii care au devenit majoritari în Camera Reprezentanţilor au refuzat însă cu fermitate cererea preşedintelui.

Vorbind în grădina de trandafiri a Casei Albe, după 35 de zile de la declanşarea blocajului guvernamental, Trump a declarat că acordul va permite finanţarea guvernului până pe 15 februarie.

Preşedintele a spus că angajaţii federali afectaţi de conflictul politic, pe care i-a numit ”incredibil de patrioţi”, vor fi plătiţi retroactiv.

Trump a mai spus că a decis în acest moment să nu recurgă la ”o alternativă foarte puternică”, o referire la posibilitatea de a declara stare de urgenţă naţională. O astfel de măsură ar permite preşedintelui să folosească fonduri destinate armatei pentru construirea zidului de la graniţa de sud a ţării, dar ar declanşa un conflict constituţional şi contestaţii în justiţie.

Anunţul preşedintelui a avut loc în timp de 800.000 de funcţionari publici au ratat încă o zi de salariu, după cinci săptămâni de impas.

Sursa: News.ro