Cazul unui bebeluș abandonat de părinți pentru că s-a născut cu o maladie foarte rară și incurabilă a provocat o puternică emoție în Italia. Giovaninno, un băiețel de 4 luni, suferă de ihtioză arlechin, o boală ce nu poate fi tratată. Băiețelul a fost abandonat într-un spital din Torino, unde se află acum în grija medicilor și asistentelor.

Micuțul Giovaninno se luptă să supraviețuiască la secția de terapie intensivă a Spitalului Sant'Anna. Această sală i-a devenit casă imediat după naștere, când părinții l-au abandonat.

Articolul continua dupa recomandari

Atunci, părinții au aflat că bebelușul lor suferă de ihtioză arlechin sau ihtioză fetală, o condiție genetică ce afectează pielea și pentru care nu există tratament. Este o maladie foarte rară, încât afectează o persoană la un milion. 

Supraviețuirea în astfel de cazuri este de doar câteva săptămâni, însă bebelușul, care a primit numele Giovannino, are deja 4 luni, iar medicii italieni vorbesc cu optimism.

"Speranța de viață e de obicei foarte mică, dar Giovannino rezistă, a trecut de faza critică. Sunt copii care ajung adulți cu această boală", spune medicul Daniele Farina, medicul secției unde e internat băiețelul.

”Adoră să fie plimbat”

Asistentele medicale sunt adevărate mame pentru bebeluș. Ele îl supraveghează în continuu și îl plimbă în salonul spitalului, dar niciodată nu îl expun la soare, pentru că pielea îi este foarte fragilă din cauza bolii, e ca un șervețel de hârtie. Chiar și respirația mai puternică riscă să provoace leziuni ale pielii. Iar riscul de infecție este permanent și foarte ridicat, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care speranța de viață este foarte redusă.

”Este un copil drăgălaș, care zâmbește și care adoră să fie plimbat. E fericit când cineva îl face să asculte muzică”, mai spune medicul Daniele Farina.

Potrivit La Repubblica, odată ce cazul lui Giovannino a devenit public, spitalul a început să fie asaltat cu numeroase cereri de adopție a bebelușului.