Un bărbat care a fost ținut în sclavie 30 de ani a fost eliberat în Kazahstan. Omul a fost vândut de primii proprietari, bătut și ținut în captivitate pe o proprietate pe care trebuia să muncească fără să fie plătit. Autoritățile au descoperit că victima, care nu are acte, este originară din Rusia.

În 1990, când încă era URSS, iar președinte era Mihail Gorbaciov, Dmitri a plecat ca să își caute de muncă în Kazahstan, pe atunci republică sovietică. Bărbatul avea 20 de ani și era tată a doi copii.

Articolul continua dupa recomandari

Vândut de primii ”proprietari”

Cei la care își găsise de lucru, în regiunea Kockcetav, nu l-au plătit. L-au forțat în schimb să muncească și l-au ținut în captivitate. Dmitri s-a trezit într-o situație fără scăpare, ținut în sclavie, pentru muncă.

Mai mult, proprietarii l-au vândut, după câțiva ani în care l-au exploatat. Bărbatul a ajuns astfel pe mâna unor indivizi din regiunea Almati din Kazahstan, iar situația lui a devenit și mai gravă. Ziarul kazah alau.kz a dezvăluit ce a povestit bărbatul.

”În ultimii 11 ani am locuit la niște ceceni din regiunea Almati. Le făceam focul, curățam zăpada, făceam curat în curte, aveam grijă de animale. Nu m-au plătit, mă forțau să muncesc și doar mi-au promis că mă vor trimite acasă. Dar nu mi-au dat drumul. Cu 3 sau 4 ani în urmă, m-au bătut cu sălbăticie, fără motiv, doar pentru că erau beți și voiau să se distreze. Mă hrăneau haotic, uneori chiar nu îmi dădeau să mănânc. N-am încercat să fug, pentru că nu aveam unde să merg, nu aveam rude sau prieteni în zonă. Iar pașaportul meu e roșu, sovietic. Unde să mă duc fără acte?”, a povestit Dmitri.

Dmitri după ce a fost eliberat din sclavieVezi 3 imagini în Galerie

Cum a fost salvat din sclavie

Omul a scăpat din sclavie cu mare noroc, datorită unui bărbat pe care l-a cunoscut accidental și l-a ajutat. Acesta venise cu afaceri în regiunea Almati și s-a instalat chiar în vecinătatea proprietății unde Dmitri era ținut în sclavie.

”Numele lui e Ruslan, este kazah, dar locuiește în Rusia. Ne-am întâlnit și am vorbit prin gard, pentru că nu aveam voie să ies din curte. Mi-a spus că modul în care eu sunt ținut este sclavie și mi-a promis că mă va elibera. Și-a adunat prietenii și a venit să vorbească cu proprietarii. A urmat o luptă și au reușit să mă ia cu ei. M-au lăsat în regiunea Kostanai, pentru că e la granița cu Rusia și mi-era mai ușor de acolo să ajung acasă”, a mai spus bărbatul.

Revedere după 30 de ani cu familia

Alertați de cazul lui Dmitri, polițiștii din Kazahstan au făcut apel la Ambasada Rusiei. Potrivit ziarului Izvestia, autoritățile ruse au descoperit că bărbatul e originar din regiunea Nijni Novgorod, unde familia sa încă mai locuiește.

Bărbatul eliberat stă de vorbă cu reporteri din KazahstanVezi 3 imagini în Galerie

Dmitri este acum în grija unei asociații din Kazahstan, iar demersurile pentru emiterea unor acte de identitate au fost făcute. El urmează să-și întâlnească și rudele pe care nu le-a mai văzut de 3 decenii, inclusiv pe fiul și fiica sa. Dmitri însă nu vrea să facă plângere împotriva celor care l-au ținut 30 de ani în sclavie, pentru că îi este teamă.