"Captivi în peştera din Thailanda, am învăţat ce înseamnă cu adevărat calmul şi că trebuie să devenim oameni de calitate." Sunt cuvintele emoţionante ale celor 12 băieţi supravieţuitori, externaţi, împreună cu antrenorul lor de fotbal. 

Îmbrăcaţi în echipament sportiv, cei 13 băieţi au părăsit spitalul în jurul prânzului. Ca să arate că se simt foarte bine, au oferit câteva demonstraţii cu mingea de fotbal, cum au învăţat la antrenamente, apoi au răspuns la întrebările trimise de presa din lumea întreagă, dar atent selectate de un psiholog.

Articolul continua dupa recomandari

Liniştiţi şi zâmbitori, băieţii au povestit prin ce au trecut în zilele cât au stat în peşteră. Cu toţii au mărturisit că imediat ce au rămas blocaţi s-au speriat teribil, dar au încercat să-şi păstreze calmul şi să găsească o soluţie.

Nu le-a venit să creadă când au văzut, după nouă zile, că un scafandru a ajuns la ei. Se întâmplase un miracol.

"Brusc am auzit voci. Antrenorul ne-a spus să facem linişte. Nu ştiam dacă este adevărat. Am ascultat vocile care se auzeau şi s-a dovedit că totul e real. Am fost şocat." a declarat Adul Samon, unul dintre băieţii salvaţi. 

Rupţi de restul lumii, băieţii au folosit meditaţia şi rugăciunea, aşa cum i-a învăţat antrenorul lor, ca să-şi menţină optimismul. După două zile au început fie tot mai slăbiţi. Au băut apă din peşteră ca să supravieţuiască, dar nu au mâncat nimic.

Astăzi, cu toţii s-au întors acasă. Vor petrece, însă, puţin timp alături de familiile lor. În următoarele zile se vor retrage într-un templu budist, în semn de recunoştinţă pentru scafandrul care a murit încercând să-i salveze.