45 de oameni şi-au pierdut viaţa pe un aeroport din Moscova, după ce avionul în care se aflau a aterizat de urgenţă şi a fost cuprins de flăcări. 33 de persoane au scăpat doar pentru că se aflau în partea din faţă a aeronavei, care nu a fost cuprinsă de flăcări, până în momentul în care pasagerii au reuşit să iasă. 

Un pasager a înregistrat momentele de panică survenite la bord după ce oamenii şi-au dat seama că erau în pericol să ardă de vii. Şi, într-adevăr, mulţi dintre ei nu au supravieţuit. Printre victime se numără cel puţin doi copii.

Articolul continua dupa recomandari

Avionul Suhoi Superjet decolase de pe aeroportul Şeremetievo şi urma să ajungă la Murmansk, în nordul Rusiei. Dar, după mai puţin de 30 de minute, pilotul a cerut să revină de urgenţă pe aeroport. Motivul pare să fi fost un trăznet care ar fi provocat un incendiu la unul dintre motoare. Impactul cu solul a fost dur, iar flăcările au cuprins toată partea din spate a aeronavei.

Zeci de pasageri au coborât pe rampa de la uşa din faţă a avionului, în timp ce incendiul devenea tot mai puternic, sub privirile îngrozite ale călătorilor din aerogară. Iniţial s-a crezut că toţi cei de la bord scăpaseră doar cu răni uşoare. Dar adevăratul bilanţ era mult mai grav.

Elena Markovskaia: Din cei 78 de oameni care se aflau la bord, numai 37 au supravieţuit: 33 de pasageri şi patru membri ai echipajului.

Cinci supravieţuitori, răniţi, sunt în spital şi cel puţin unul din ei este în stare critică. Pe internet a apărut imediat un zvon sinistru: evacuarea avionului în flăcări ar fi întârziat deoarece unii pasageri ar fi ţinut cu orice preţ să-şi ia şi bagajele de mână.

Preşedintele Vladimir Putin şi premierul Medvedev au exprimat condoleanţe şi le-au ordonat anchetatorilor să afle cât mai repede cauza accidentului. Suhoi Superjet a fost, în 2011, prima aeronavă proiectată în Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice.

Avionul este folosit mai ales în Rusia, dar şi în câteva ţări străine. În 2012, un avion de acest tip s-a prăbuşit în Indonezia iar 45 de oameni au murit. Accidentul a fost pus, atunci, pe seama unei erori umane.