Cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele zile din cauza ninsorilor abundente din Europa. În Austria e cod roşu de ninsori, iar în patru regiuni atenţionarea de avalanşă e la nivelul cinci, cel mai ridicat.

Pe crestele Alpilor austrieci, pericolul producerii unei avalanşe e la cel mai ridicat nivel din ultimele zile. O alunecare masivă de zăpadă se poate produce în orice moment. E cod roşu de ninsori în mai mult de jumătate de ţară şi se anunţă vânt puternic.

Articolul continua dupa recomandari

Mii de turişti şi localnici sunt în continuare blocaţi în zonele de munte. Ninsorile vor continua până în weekend, spun meteorologii. Autorităţile vor să declanşeze avalanşe controlate cu ajutorul elicopterelor, care să degajeze trecerile din munţi. Acest lucru va fi posibil abia vineri, când vremea se va mai îndrepta.

S-a schiat doar pe pârtiile aflate la altitudini mai joase. 

Dacă acum două săptămâni stratul de zăpadă ajungea pe la 70-80 de centimetri, ei bine acum în unele zone, măsoară chiar şi doi metri. 

Salvamontiştii austrieci au avut şi o misiune mai deosebită. Au interveni pentru salvarea unei capre negre care fusese îngropată în zăpadă. 

În Alpii francezi, echipele de intervenţie îşi pun zilnic viaţa în pericol pentru a-i salva pe alpiniştii rămaşi pe creste.

Pe imaginile filmate de martori se vede cum vârful elicopterului este înfipt în zăpadă. 

Sudul Germaniei e de asemenea afectat de iarna grea. Mai multe autostrăzi din Bavaria au fost blocate din cauza viscolului şi sute de trenuri au înregistrat întârzieri mari. Ministerul Afacerilor Externe din România a emis atenţionări de călătorie pentru Grecia şi Olanda, unde vremea va face ravagii şi zilele următoare.