Cel mai grav atac a fost îndreptat împotriva unei anexe a parlamentului afgan, la Kabul. Un terorist sinucigaş şi-a detonat bomba în mijlocul funcţionarilor care plecau spre casă, la încheierea programului. După câteva minute a fost declanşată de la distanţă explozia unui automobil-capcană parcat pe aceeaşi stradă.

Atacul a fost revendicat foarte repede de talibani. Aceştia susţin că au vizat un grup de agenţi ai direcţiei naţionale de securitate, care îşi încheiau şi ei serviciul la aceeaşi oră.

Articolul continua dupa recomandari

Un alt atac terorist, care a făcut cel puţin şapte victime, s-a produsînaintea celui de la Kabul, într-o capitală de provincie din sudul Afganistanului. Iar al treilea atentat, în care au fost detonate două bombe, a avut loc chiar în incinta reşedinţei guvernatorului din marele oraş Kandahar. Printre răniţi se numără guvernatorul însuşi şi ambasadorul emiratelor arabe unite, aflat în oraş într-o misiune umanitară. 

Majoritatea celor ucişi sau răniţi sunt civili. A fost deschisă o anchetă asupra incidentului.

Atacul de la reşedinţa guvernatorului este deosebit de îngrijorător deoarece atestă deficienţele sistemului afgan de securitate. Un expert citat de France Presse avertizează că talibanii sunt, în prezent, activi în toată ţara iar în multe regiuni au chiar o poziţie dominantă.

Forţele guvernamentale afgane nu reuşesc să preia controlul deşi sunt finanţate de Statele Unite şi NATO cu miliarde de dolari pe an.