Cel puţin 49 de oameni au fost ucişi în atacul terorist sângeros, din Noua Zeelandă. Alte zeci de persoane au fost rănite, după ce mai mulţi indivizi înarmaţi au deschis focul în două moschei din oraşul Christchurch. Autorităţile spun că este cel mai grav atac din istoria acestei ţări. La fel de şocant este că masacrul a fost transmis, în direct, pe reţelele de socializare. În imagini, se observă momentul în care unul dintre atacatori coboară din maşină, îşi ia armele din portbagaj şi se îndreaptă către intrarea intr o moschee. 

Din ceea ce ştim, atacul ar fi fost plănuit până la cel mai mic detaliu. Două dispozitive explozive ataşate de vehiculele suspecţilor au fost găsite şi dezarmate.

Articolul continua dupa recomandari

"Fiica noastră e clasa a 10-a, la un liceu, cel mai mare liceu din insulă. Eu eram chiar pe drum, mergeam să o iau de la şcoală. Mi-a dat un SMS. Nu ştia despre ce e vorba. Mi-a zis că şcoala este în "lockdown" şi se pare că nu este un exerciţiu. Chiar am fost cu maşina prin oraş în momentul acela şi era pustiu. Este clar că oamenii sunt în şoc. Este de neimaginat ca într-un oraş ca Christchurch să se întâmple aşa ceva. E un soi de 9.11 pentru Noua Zeelandă, sigur păstrând proporţiile. Nimic nu va mai fi la fel". 

Imediat după ce atacul a fost declarat atentat terorist, nivelul de securitate din Christchurch a fost ridicat la maximum.  Primul atac a avut loc la moscheea Al Noor, la ora locală 13.40. Iar zece minute mai târziu au fost semnalate focuri de armă şi în Moscheea Linwood, aflată la 5 kilometri distanţă. Între cele două moschei se află spitalul Christchurch unde au fost transportaţi de urgenţă răniţii. În urma celor două masacre, toate şcolile din oraş au fost închise temporar. La fel şi instituţiile publice şi centrele comerciale.

Până în prezent patru suspecţi au fost reţinuţi. Mai exact, este vorba de trei bărbaţi şi o femeie. Autorităţile au publicat identitatea unuia dintre atactori: îl cheamă Brenton Tarran are 28 de ani şi este de origine australian. Masacrul ar fi fost plănuit până în cel mai mic detaliu, iar ţinta atacatorilor erau musulmanii. Înainte de atac, individul de 28 de ani a publicat pe Twitter un document de 87 de pagini, un manifest, în care descria în detaliu modul în care vor acţiona.