Individul care a ucis doi oameni la Londra susţinea cu tărie că nu este terorist, într-un interviu luat în 2008. Câţiva ani mai târziu, el a fost, totuşi, condamnat pentru terorism, iar acum era eliberat condiţionat.

Britanicii se întreabă cum a putut fi lăsat în libertate fără să se afle dacă renunţase la extremism.

Articolul continua dupa recomandari

Usman Khan, înregistrare BBC din 2008: Întreaga comunitate mă cunoaşte. Dacă îi veţi întreba, ei ştiu că aceste etichete care ni se pun, cum este "terorist". toţi ştiu că eu nu sunt, nu sunt terorist.

Aşa vorbea ucigaşul de pe Podul Londrei într-un interviu din 2008, păstrat în arhiva BBC. După patru ani, el a fost totuşi condamnat la 16 ani de închisoare pentru că plănuise, împreună cu alţi islamişti, atentate de amploare la Londra.

Urma să execute cel puţin jumătate din pedeapsă înainte de a fi examinat, pentru a se stabili dacă a renunţat la islamismul radical. Dar a fost eliberat după numai şase ani, fără nicio evaluare. Acum, britanicii se întreabă cum a fost posibil aşa ceva.

Individul a lovit primele victime la o conferinţă despre reintegrarea foştilor deţinuţi în societate. A continuat atacul sângeros pe Podul Londrei, unde câţiva bărbaţi curajoşi au încercat să-l oprească. Printre ei, un bucătar polonez înarmat cu un colţ de balenă narval, expus chiar în sala de conferinţe.

Cu el a ameninţat teroristul, în timp ce alt erou îl ţinea la distanţă cu un stingător. Un bărbat, despre care s-a aflat acum că era un poliţist în timpul liber, i-a smuls teroristului unul din cuţite.

Doborât, individul a ameninţat să detoneze o vestă explozivă care era, de fapt, falsă. Pentru a nu risca o explozie, poliţiştii l-au împuşcat mortal.

Unul din cei ce s-au luptat cu teroristul era el însuşi un criminal, condamnat pe viaţă pentru uciderea unei tinere. El primise o permisie de o zi pentru a asista la conferinţa pe tema reintegrării.

Familia victimei este indignată, deoarece nu fusese informată că bărbatul va ieşi din închisoare. Între timp, atacul a fost revendicat pe internet de Statul Islamic care nu a prezentat, însă, dovezi ale legăturilor cu teroristul.

Sadiq Khan, primar: Din informaţiile primite de la poliţie reiese că a fost un singur om, care a acţionat fără complici. by himself

La Haga, unde trei adolescenţi au fost răniţi vineri într-un alt atac cu cuţitul, poliţia a arestat un suspect, un bărbat fără adăpost. Motivul atacului rămâne necunoscut.