Familii întregi au sfârşit carbonizate în propriile maşini. Încercau să fugă din calea focului care de trei zile mistuie centrul Portugaliei. Bilanţul victimelor a ajuns la 61 de morţi, dar este foarte posibil să crească.

Privit de sus, peisajul e apocaliptic. Case, maşini şi copaci sunt în flăcări - inima Portugaliei s-a transformat în scrum, pe o porţiune de zeci de kilometri.  Zile întregi, focul a devorat tot ce i-a ieşit în cale. Zeci de oameni, inclusiv copii, nu au avut scăpare.

Articolul continua dupa recomandari

În Pedrogao Grande, la 200 de kilometri nord-est de Lisabona, pompierii încă luptă cu flăcările. Un fulger care a lovit un copac uscat ar fi declanşat tragedia. Focul a fost, apoi, înteţit şi propagat de vânt. Zeci de epave de maşini au fost filmate pe autostrăzi. Mai bine de jumătate dintre victime, spun autorităţile, au fost găsite în automobile. O tragedie fără precedent într-o ţară familiarizată, din păcate, cu asemenea incendii.

Din aer şi de pe uscat, peste 200 de pompieri se luptă să stingă flăcările zi şi noapte. Franţa, Italia şi Spania au trimis şi ele echipe de ajutor. Ministerul Afacerilor Român a lansat o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii care se află, tranzitează sau călătoresc în Portugalia. Astăzi, meteorologii au dat cod roşu de caniculă în centru şi cod portocaliu în restul ţării.