Descoperire istorică, anunţată de Agenţia Spaţială Europeană. Radarul a găsit, sub gheața de la polul Sud al planetei Marte, un lac uriaş cu apă în formă lichidă.

Cercetători italieni de la Agenția Spațială Italiană au publicat descoperirea în revista Science.

Articolul continua dupa recomandari

Dovezile au fost adunate de radarul MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding), de pe nava spațială Mars Express a Agenției Spațiale Europene.

MARSIS a fost folosit pentru a cerceta regiunea Planum Australe, care se află în capul sudic al gheții de pe Marte. A trimis impulsuri radar prin gheață și a măsurat modul în care undele radio s-au reflectat înapoi, pe Mars Express.

Aceste impulsuri au reflectat 29 de seturi de probe de radar care au creat o hartă a schimbărilor drastice în semnal, la aproape o milă sub suprafață.

Lacul are o întindere de aproximativ 20 de kilometri și este foarte asemănător cu lacurile care se găsesc sub gheața din Groenlanda și Antarctica, de pe Pământ. Radarul a reflectat luminozitatea acestei caracteristici, semnalizând că este apă.

"Noi interpretăm această caracteristică ca un corp stabil de apă lichidă pe Marte", au scris autorii studiului. Ei au exclus orice alte cauze pentru această luminozitate.

Până acum nu existau dovezi ale unor corpuri stabile de apă, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, prezența apei lichide la baza capacelor polare marțiene a fost ipotetizată pentru prima dată într-un studiu acum 31 de ani.

Cercetătorii se aşteaptă să găsească apă şi în alte părţi, acum că ştiu ce să caute.