Anunţul istoric făcut după ce dictatorul nord coreean Kim Jong Un a vizitat Coreea de Sud: "Vom chema şi americanii!" Liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a promis că va închide, în mai, centrul nord-coreean de teste nucleare şi că va invita la eveniment experţi din Coreea de Sud şi SUA, precum şi jurnalişti, a anunţat duminică preşedinţia sud-coreeană citată de AFP.

Potrivit Seulului, numărul unu nord-coreean a făcut această promisiune în cadrul summitului istoric de vineri cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae In.

Articolul continua dupa recomandari

Kim a declarat că va închide centrul de teste nucleare în mai şi că 'va invita în curând experţi din Coreea de Sud şi SUA, precum şi jurnalişti, pentru a prezenta procesul, într-un mod transparent, comunităţii internaţionale,', a spus preşedinţia sud-coreeană.

'Unii spun că închidem capacităţi care nu funcţionează, dar veţi vedea că acestea sunt în stare foarte bună', i-a spus preşedintele nord-coreean omologului său sud-coreean, după cum a informat biroul acestuia din urmă, citat de agenţia EFE.

Mulţi experţi au apreciat că poligonul de la Punggye-ri a suferit daune ireversibile după cea de-a şasea (şi cea mai puternică de până acum) explozie nucleară subterană realizată de Phenian în septembrie, aminteşte agenţia spaniolă.

În timpul summitului organizat la Panmunjom, localitate frontalieră din Zona Demilitarizată care separă peninsula, cele două Corei au confirmat 'obiectivul lor comun de a obţine, printr-o denuclearizare totală, o peninsulă coreeană nenucleară'.