Responsabilii militari americani au cosmetizat informaţiile pe care le difuzau despre eforturile SUA în lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi în Siria, prezentând o imagine mult prea optimistă, acuză raportul unei comisii a Congresului american.

De la jumătatea anului 2014 până la jumătatea lui 2015, responsabilii Comandamentului forţelor americane în Orientul Mijlociu (CENTCOM) au manipulat informaţiile pentru a atenua ameninţarea pe care o reprezenta gruparea Statul Islamic în Irak, a afirmat alesul republican Mike Pompeo într-un comunicat.

Articolul continua dupa recomandari

“Rezultatul: cei care se serveau de aceste informaţii aveau în mod constant o viziune cam prea roză despre succesele operaţionale americane împotriva ISIL”, a adăugat el, notând că aceasta “a putut foarte bine” să pună în pericol soldaţi americani.

Autorii raportului au intervievat zeci de analişti ai CENTCOM, mulţi dintre aceştia considerând încadrarea lor la vremea respectivă ca fiind de intoxicare.

“Aproape 40% dintre analişti au răspuns că au fost supuşi presiunilor pentru a deforma sau suprima unele informaţii în timpul anului trecut”, notează raportul.

Între altele, CENTCOM a difuzat comunicate de presă şi a făcut declaraţii publice potrivit cărora situaţia era “semnificativ mai pozitivă” decât realitatea, au descoperit anchetatorii.

sursa: ziare.com