Marea Britanie nu va depune cererea oficială de ieșire din Uniunea Europenă (UE) ca urmare a referendumului în favoarea Brexitului “până la sfârșitul acestui an”, a declarat miercuri premierul britanic Theresa May, aflată în prima sa vizită oficială în Germania.

“Acest lucru nu se va întâmpla până la sfârșitul anului”, a declarat May pentru presă la sfârșitul unei întrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, explicând că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a pregăti această etapă.

Articolul continua dupa recomandari

Totodată, premierul britanic a afirmat că dorește să aibă o relație “constructivă” cu Germania și alți parteneri europeni pentru a asigura plecarea “sensibilă și organizată” a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

“Desigur, așa cum vom continua să lucrăm împreună, trebuie de asemenea să negociem ieșirea cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a mai spus ea. “Acest lucru necesită timp și o muncă serioasă și detaliată, însă, atâta timp cât suntem membru al UE, vom respecta drepturile și obligațiile care ne revin”, a subliniat șefa guvernului de la Londra.

Premierul britanic a afirmat că Marea Britanie are nevoie de timp pentru a-și stabili obiectivele înainte de a invoca Articolul 50, procedura oficială pentru părăsirea Uniunii Europene.

Theresa May a afirmat că este clar faptul că populația Marii Britanii dorește un control mai mare asupra imigrației, însă a subliniat faptul că relațiile comerciale bune sunt vitale pentru economie.

“Este foarte clar pentru mine că unul dintre mesajele pe care britanicii l-au dat prin votul lor în favoarea Brexitului este acela că ei doresc un control asupra circulației persoanelor din Uniunea Europeană. Desigur, acesta va fi unul dintre subiectele pe care le vom analiza”, a adăugat premierul britanic.