Referendumul UE a scos la iveală o veche şi colţuroasă linie de demarcaţie de-a lungul Regatului Unit. Este o cicatrice care a apărut în ciuda structurilor sociale tradiţionale şi politicilor convenționale şi este departe de a fi clar dacă regatul se mai poate considera unit, scrie BBC într-o analiză semnată de Mark Easton.

La prima vedere, referendumul avea ca subiect viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană. Însă, întrebarea adevărată a fost: "Ce fel de ţară vreţi să fie Marea Britanie?"

Articolul continua dupa recomandari

Două direcţii: modernul sau tradiţia

Referendum de joi a părut să ofere două direcţii: celor din tabăra pro-UE li s-a promis că dacă vor vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană vor avea parte de o lume modernă, plină de oportunităţi, bazate pe interdependenţă, în timp ce celor din tabăra Brexit li s-a promis o ţară independentă, care va respecta tradiţia şi moştenirea.

Hărţile votului exprimat de britanici demonstrează clar victoria ruralului în faţa urbanului, mai ales pe teritoriul Angliei.

Principalele centre economice ale ţării, Londra, Manchester, Bristol, Leicester, Leeds şi Liverpool, au votat să rămână. Însă, pe măsură ce te îndepărtezi de aceste zone urbane, cu atât vezi cum oamenii au votat să rămână.

Vezi 1 imagini în Galerie

Este clar că oraşele s-au adaptat permanent la lumea în schimbare, în timp ce localităţile mici sau satele s-au luptat permanent pentru a păstra tradiţiile şi au văzut lumea de la oraş ca pe o ameninţare, scrie BBC.

Sentimentul anti-Londra

Referendumul a părut chiar că a fost unul anti-Londra. Sentimentul general a fost că Londra a fost forţa care militat constant pentru globalizare, lăsând un urmă respectul pentru tradiţie şi pentru stilul de viaţă al celor care nu locuiesc în zona metropolitană.

Ţinând cont de faptul că şi Scoţia şi Irlanda de Nord au votat masiv pentru a rămâne, se pare că ţara se confruntă cu o criză existenţială.

În mare măsură, un vot pro-Brexit a fost un vot pentru naţionalism. A fost un vot prin care s-a dorit ca străinii să nu aibă posibilitatea de a schimba modul de viaţă al comunităţilor.

Războiul dintre generaţii

Separarea dintre rural şi urban a fost la fel de evidentă ca cea dintre generaţii: tinerii au votat pentru a rămâne în UE, pentru că nu se tem de schimbări, iar cei în vârstă pentru a ieşi din UE, deoarece se simt mult mai confortabil într-un mediu care le este familiar.

Vezi 1 imagini în Galerie

Referendumul a amintit, astfel, despre o divizare periculoasă care există de fapt în Marea Britanie, mai notează analistul BBC.