Alegerile parlamentare din Polonia au fost câștigate de partidul aflat la putere, Lege și Justiție (PiS). Formațiunea de guvernământ a pierdut însă Senatul, care îi va aduce probleme în procesul de adoptare a legilor.

Deși exit-pollurile indicau o victorie categorică pentru PiS, rezultatele finale au arătat un câștig la limită în fața opoziției.

Articolul continua dupa recomandari

În Seim, camera inferioară a Parlamentului, conservatorii de la Lege și Justiție au obținut 44% din voturi, cu 6 procente mai mult față de 2015, ceea ce le asigură majoritatea.

Situația e însă diferită la Senat, unde opoziția de centru, reprezentată de Coaliția Civică, a obținut majoritatea cu 51 de mandate.

"Am recâştigat Senatul. Datorită acordului dintre partidele de opoziţie, opoziţia va avea majoritatea în Senat", a scris pe Twitter Katarzyna Lubnauer, unul dintre liderii opoziției în Polonia.

Pierderea Senatului ar putea aduce multe obstacole pentru partidul de guvernământ. Multe proiecte de lege ar putea fi respinse sau blocate de către camera superioară controlată acum de opoziție.

Sursa: News.ro