După o campanie electorală de șase săptămâni, britanicii se prezintă la urne să decidă prin vot dacă Guvernul va fi format de Boris Johnson, candidatul Partidului Conservator sau de Jeremy Corbyn, din partea Partidului Laburist

Johnson le-a transmis alegătorilor că intenţionează să finalizeze Brexit-ul, în timp ce Corbyn a subliniat că aceasta este ultima șansă de a salva Serviciul Național de Sănătate.

Articolul continua dupa recomandari

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Cum se votează

Potrivit legislaţiei britanice, toți cetăţenii cu vârsta peste 18 ani au dreptul să voteze, ceea ce înseamnă că electoratul cuprinde aproximativ 46 de milioane de oameni, dar votarea nu este obligatorie. Procentul la alegerile din 2017 a fost de 68,8%., informează theguardian.com.

Există 650 de circumscripții în toată Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, iar votarea va avea loc în 40.000 de secții de votare.

Sistemul de vot este foarte simplu, cei 46 de milioane de alegători bifează pe un buletin de vot, care conţine lista candidaților aflați în circumscripția lor. Candidatul cu cele mai multe voturi câștigă un loc la Westminster.

Un partid are nevoie de 326 de locuri pentru o majoritate în Comună, fără a se baza pe sprijinul partidelor mai mici. Dacă Boris Johnson sau Jeremy Corbyn obţin acest număr, pot merge la Regină să-i spună că pot forma un guvern.

Cum afectează Brexit-ul alegerile parlamentare din Marea Britanie

Alegerile parlamentare din Marea Britanie au fost declanşate pentru a găsi o rezolvare la impasul în care se află Brexit-ul, decis prin referendum de britanici, în 2016. În timp ce Brexit-ul a fost dezbătut intens de-a lungul campaniei electorale, discuţiile au dat naştere şi altor întrebări, cum ar fi viitorul Serviciului Național de Sănătate, având în vedere contractele şi angajamentele luate în acest domeniu.

Astfel, dacă Johnson câștigă o majoritate, el a promis că va rezolva Brexit-ul până la sfârșitul anului viitor. Dacă nu reușește să obțină majoritate, dar formează un guvern minoritar cu partide sau sindicaliștii democrați, riscă să repete impedimentele de la începutul anului, întâmpinate în demersurile sale, precizează theguardian.com.

Dacă Corbyn câștigă o majoritate, el a promis că va organiza un al doilea referendum în ce priveşte Brexit-ul.