Rezultatul era usor de prevazut deoarece, potrivit cunoscatorilor, in randul cardinalilor s-au conturat doua tabere si niciuna nu este, deocamdata, majoritara.

Articolul continua dupa recomandari

Mult dupa lasarea serii, fumul negru a anuntat multimii din piata Sfantul Petru esecul primei tentative de alegere a papei. In ciuda ploii, vestea fusese asteptata, cu rabdare, de mii de oameni, de la credinciosi ferventi la simpli turisti curiosi.

Procesul electoral se reia, prin urmare, astazi, dupa acelasi program ca si ieri, dar inca de la orele diminetii. Dupa o liturghie solemna, cei 115 cardinali revin in Capela Sixtina.

Dimineata, vor avea loc doua tururi de scrutin iar dupa amiaza inca doua, pana se va intruni majoritatea necesara, de doua treimi.

Pentru alegerea noului Suveran Pontif sunt necesare 77 de voturi. Congregatiile cele mai numeroase sunt cea europeana, cu 60 de cardinali, dintre care 28 italieni, urmata de cea din Statele Unite, cu 11 cardinali.

Desi cardinalii sunt izolati cu strasnicie de restul lumii, cunoscatorii spun ca ei s-au grupat, deja, in doua tabere. Arhiepiscopul de Milano, Angelo Scola, ar fi favoritul celor care doresc reformarea puternicei birocratii de la Vatican.

De cealalta parte, cei ce vor ca lucrurile sa ramana ca acum l-ar prefera pe cardinalul brazilian Odilo Scherer. Daca niciuna dintre parti nu se va putea impune, ar putea fi ales un candidat de compromis, cum sunt canadianul Marc Ouellet sau americanii Timothy Dolan si Sean O'Malley. Biserica Catolica are, prin urmare, sanse sa aiba un papa din afara Europei, pentru prima data dupa 1.300 de ani.