Patru agenţi ruşi au fost expulzaţi din Olanda sub acuzaţia de spionaj contra Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Potrivit autorităţilor olandeze, cei 4 erau implicaţi într-un atac cibernetic întreprins de GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse. GRU e acuzată şi de spionaj contra anchetatorilor care investigau doborîrea avionului MH-17 în Ucraina

Oficialii olandezi spun că cei 4 agenţi ruşi au fost expulzaţi în aprilie, dar anunţul a fost făcut public abia acum. Potrivit autorităţilor, ei au fost implicaţi într-o operaţiune cibernetică desfăşurată de GRU împotriva Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, OPCW, cu sediul la Haga. De asemenea, GRU este acuzată şi că a încercat să fure informaţii din ancheta internaţională privind doborîrea avionului MH-17, în Ucraina.

Articolul continua dupa recomandari

Atac cibernetic eşuat asupra OPCW

Potrivit autorităţilor olandeze, cei 4 ruşi, agenţi ai serviciului de informaţii GRU au venit în Olanda pe 10 aprilie. Numele lor sunt Alexei Moreneţ, Evgheni Serebriakov, Oleg Sotnikov şi Alexei Minin. Aveau asupra lor echipamente pentru a întreprinde un atac cibernetic, spun oficialii olandezi.

Pe 13 aprilie, ei au venit cu o maşină în parcarea Hotelului Marriot din Haga, lângă clădirea Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice. Cei patru aveau în automobil, un Citroen C4, echipamente pentru un atac cibernetic, un laptop, o baterie şi o antenă care era îndreptată către clădirea OPCW.

Maşina cu echipamentele de spionaj a ruşilorVezi 2 imagini în Galerie

Agenţii aveau asupra lor şi telefoane, iar unul dintre ele era în legătură cu o staţie radar din zona sediului GRU din Moscova.

Ruşii ar fi avut ca intenţie accesarea reţelei Wifi a OPCW. Autorităţile olandeze, citate de ziarul Telegraaf, spun că, atunci când agenţii au activat echipamentele, s-a produs un incident care i-a forţat pe agenţii ruşi să oprească operaţiunea.

Operaţiunea, demascată de Serviciul de Informaţii al Armatei Olandeze MIDV

Cei 4 au fost arestaţi de olandezi. Unul dintre spioni avea asupra lui chiar şi un bon de taxi pentru o călătorie de la biroul GRU din Moscova la aeroport. Agenţii ruşi cumpăraseră şi bilete de tren pentru Berna, Elveţia, unde este un laborator pentru arme chimice. Ruşii n-au ajuns niciodată acolo, spune Telegraaf.

Operaţiunea rusă a fost dezvăluită la o conferinţă de presă a Ministrului Apărării din Olanda, Ank Bijleveld, a şefului Serviciului de Informaţii al Armatei Olandeze, Onno Eichelsheim. La conferinţă a participat şi ambasadorul Marii Britanii în Olanda, Peter Wilson.

Ministrul olandez al Apărării a lăudat Serviciul de Informaţii al Armatei, MIDV, pentru descoperirea operaţiunii GRU. Ank Bijeveld a subliniat că ţara sa are rolul de a proteja OPCW.

"Trebuie să ne îndeplinim misiunea pentru care suntem responsabili. Am demascat operaţiunile GRU, fapt ce transmite un mesaj clar: Rusia trebuie să oprească asta!", a spus Ank Bijleveld.

OPCW este o organizaţie interguvernamentală care are ca rol asigurarea implementării Convenţiei privind Armele Chimice. Rolul organizaţiei este astfel de a asigura interzicerea folosirii şi eliminarea armelor chimice.

OPCW este implicată în ancheta în cazul Skripal, fostul spion rus care a fost otrăvit în Marea Britanie cu Noviciok, substanţă extrem de toxică. De asemenea, agenţia investighează atacurile chimice care au fost raportate în Siria.

Spionaj contra anchetei internaţionale în cazul MH-17

Ambasadorul Marii Britanii, prezent la conferinţă, a spus că unitatea GRU 26165, formată din 4 agenţi, ar fi întreprins o misiune şi împotriva poliţiei britanice.

De asemenea, cel puţin unul dintre cei 4 agenţi ar fi fost implicaţi într-o altă acţiune de spionaj şi contra anchetatorilor care au condus investigaţia internaţională privind doborîrea în Ucraina a avionului MH-17.

Reacţia Rusiei

Ambasadorul Rusiei a fost chemat pentru explicaţii de către autorităţile olandeze. Răspunsul oficial de la Moscova a fost că acuzaţiile sunt pure fantezii.

"Este o campanie de dezinformare menită să afecteze interesele ruseşti", e comentariul oficial transmis de Agenţia Tass.

Ca şi în acest caz, Rusia a negat şi orice implicare în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal, în Marea Britanie. Oficialii britanici acuză însă că în operaţiune au fost implicaţi tot doi ofiţeri GRU.