Una dintre cele mai cunoscute fotografii din toate timpurile şi-a pierdut actorul principal. Marinarul surprins în timp ce săruta o asistentă în Times Square, la finalul celui de-al doilea Război Mondial a murit. George Mendonsa avea 95 de ani şi trăia în Statele Unite.

Fotografia a fost făcută pe 14 august 1945, când mii de oameni au ieşit în stradă ca să sărbătorească victoria. Printre ei şi George Mendonsa. Zeci de ani mai târziu, americanul a povestit că era în permisie, iar asistenta pe care a sărutat-o nu era iubita lui. Nici măcar nu o cunoştea.

Articolul continua dupa recomandari

Imaginea ei în uniformă i-a amintit de perioada petrecută într-un spital militar după un bombardament japonez. El nu fusese grav rănit dar mai mulţi colegi, îşi amintea el în 2015, le datorează viaţa asistentelor care i-au îngrijit.

O fotografie istorică

Misterul fotografiei care simbolizează finalul celui de-al Doilea Război Mondial a persistat zeci de ani. Peste 70 de bărbaţi au susţinut că ei ar fi, de fapt, în poza care a devenit emblematică pentru sfârşitul conflictului. Recent, tehnologia a demonstrat că George spune adevărul. Experţii au folosit tehnica recunoaşterii faciale şi au suprapus fotografia peste alte poze din tinereţe ale americanului iar compatibilitatea a fost de 100 la sută.

Primul lucru la care m-am gândit atunci când m-am uita la poză au fost mâinile. Mărimea mâinilor. Şi am spus: "Astea sunt mâinile mele!" Uite umflătura care se vede şi în fotografie. Se poate vedea şi această cicatrice pe care o am aici. Am obţinut-o în război. Soţia mea poate fi identificată în poză. Este femeia de aici, din spate - George Mendonsa

Poza este una dintre cele 4 pe care fotograful Alfred Eisenstaedt le-a făcut în 10 secunde. În ceea ce îi priveşte pe protagoniştii fotografiei, ei s-au mai revăzut în 1980 şi în 2012. Femeia a murit în 2016, la 92 de ani.