Un scandal uriaș a izbucnit în Marea Britanie, după ce un raport indică faptul că peste 600 de pacienți dintr-un spital au murit prematur, după ce au fost tratați cu medicamente opioide.

Raportul, care finalizează o anchetă demarată în 2014, indică faptul că până la 650 de pacienți internați la Spitalul Gosport War Memorial Hospital, din Gosport, un oraș în apropiere de Southampton, au murit înainte de vreme după ce au fost tratați cu medicamente opioide (narcotice).

Articolul continua dupa recomandari

Raportul a ajuns la această concluzie după ce a analizat aproape un milion de documente, din perioada 1989 - 2000, scrie The Sun.

Potrivit concluziilor anchetei, vinovați de această situație se fac conducerea spitalului, dar și importante instituții ale statului.

În urma acestui scandal, medicul Jane Barton, botezată "Dr Narcotic", va fi singurul cadru medical care va trebui să dea socoteală pentru faptul că, în perioada 1996-1999, a comis greșeli în ceea ce privește îngrijirea a 12 pacienți ai spitalului.

Însă, autorii raportului susțin că responsabilii spitalului, Poliția din Hampshire, Consiliul Medicilor și Consiliul Asistentelor "au eșuat cu toții în a acționa astfel încât pacienții și rudele acestora să fie mai bine protejați".

Raportul susține, de asemenea, că greșeli au fost comise și de către organizațiile de sănătate locale, politicieni locali și sistemul de medicină legală.

Tuturor acestor instituții și organizații li se reproșează faptul că nu au investigat, în niciun fel, atunci când rude sau angajați ai spitalului au încercat să atragă atenția că ceea ce se întâmplă la Spitalul Gosport War Memorial nu este normal.

"La acest spital, viața omului nu a fost prețuită. A existat o adevărată cultură pentru scurtarea vieții unui număr mare de pacienți. A existat un regim instituționalizat prin care s-au prescris doze periculoase de combinații ciudate de medicamente, care nu erau nici indicate, nici justificate din punct de vedere clinic, pacienții și rudele acestora neavând nicio putere în relația lor cu personalul medical", se arată în raport.

Chiar și premierul Theresa May a reacționat la acest scandal, catalogând evenimentele de la Gosport ca fiind "tragice și profund tulburătoare".