S-a ieşit în stradă la Târgu Mureş, în ajunul datei de 15 martie care marchează "Ziua maghiarilor de pretutindeni". Pe lângă cei peste 2.000 de oameni, la manifestaţii au participat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, dar şi ministrul maghiar de externe. Vizita demnitarului străin a fost, de altfel, şi prilejul pentru care manifestaţiile din Târgu Mureş au fost organizate cu o zi înainte.

Data de 15 martie este considerată una dintre cele trei sărbători naţionale maghiare şi marchează startul, la Budapesta, al Revoluţiei din 1848, care a consfinţit apariţia Parlamentului modern al Ungariei. În zilele noastre, pe 15 martie se celebrează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Articolul continua dupa recomandari

Aproape 2000 de oameni s-au strâns la Târgu Mureş în ajun de 15 martie şi au recitat poezii istorice, au dansat şi au cântat melodii cu semnificaţie pentru etnicii maghiari.

Prezenţa la Târgu Mureş a ministrului maghiar de externe, Peter Szijjarto, a făcut ca evenimentul să aibă loc cu o zi mai devreme. În plus şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor a fost prezent la manifestaţie.

"A fost inaltator. 170 de ani de la inabusirea revolutiei din 1848- 1849. Consider ca are o semnificatie aparte" a declarat Vass Levente, presedintele UDMR Tirgu-Mures

Deşi naţionaliste, mesajele participantilor la eveniment, mulţi dintre ei sosiţi cu autocare din judete ca Harghita sau Covasna, nu au cuprins în acest an lozinci anti româneşti sau care să care să facă referire la idealurile de autonomie.

"Este intr-adevar un moment de sarbatoare pentru toti maghiarii de pretutindeni si ma bucur ca am fost aici si am fost prezenti cu mii de oameni din Tg Mures si judeţul Mures" a spus Peter Ferenc, presedintele UDMR Mures

Totul s-a petrecut sub supravegherea forţelor de ordine, aşa că nu s-au înregistrat incidente. Evenimente dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni vor avea loc şi astăzi, vineri, în mai multe judeţe.