Zeci de persoane s-au adunat, sâmbătă, în faţa noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş cu două ore înaintea începerii ceremoniei de înmormântare a Reginei Ana, printre cei care au sosit la Curtea de Argeş numărându-se localnici, dar şi susţinători ai Casei Regale veniţi de la zeci de kilometri distanţă.

Câteva zeci de persoane, în majoritate vârstnici care se declară susţinători ai regalităţii, s-au adunat în faţa noii catedrale din Curtea de Argeş, unde la ora 15.00 va începe ceremonia religioasă de înmormântare a Reginei Ana.

Articolul continua dupa recomandari

Printre cei care au sosit deja la Catedrala din Curtea de Argeş se numără localnici, dar şi susţinători ai Familiei Regale care au venit de la zeci sau chiar sute de kilometri distanţă pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Unii au adus cu ei steaguri ale României sau ale Casei Regale ori fotografii ale membrilor Casei Regale a României.

Vezi 3 imagini în Galerie

Potrivit unui anunţ făcut de Casa Regală, publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, la ceremonia religioasă urmând să asiste reprezentaţi ai Familiei Regale a României şi ai celorlalte familii regale care au venit în România pentru funeralii.

Autorităţile din judeţul Argeş au mobilizat un număr impresionat de forţe de ordine, atât în Curtea de Argeş, cât şi pe traseul pe care cortegiul funerar îl va parcurge până la noua catedrală din municipiu, unde se află mormintele membrilor Familiei Regale.

Prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare, a declarat pentru News.ro că sute de reprezentanţi ai Poliţiei Judeţene Argeş, ai Poliţiei Locale Curtea de Argeş, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Jandarmeriei sunt mobilizaţi astfel încât funeraliile reginei să se desfăşoare fără incidente.

Conform programului stabilit de către Casa Regală, slujba de înmormântare a Reginei Ana în pronaosul noii Catedrale Arhiepiscopale din Curtea de Argeş începe la ora 15.00, moment care va fi vestit de clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş.

”Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş, iar presa va avea acces numai în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş”, transmite Casa Regală.

Cortegiul funerar a plecat din Piaţa Palatului Regal, din Bucureşti, sâmbătă, în jurul orei 12.00, şi a circulat cu o viteză redusă prin centrul Capitalei până la Piaţa Charles de Gaulle, de unde maşinile au accelerat în drumul către Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu s-au făcut opriri, dar prin localităţi cortegiul a încetinit.

Ceremonia funerară din Piaţa Palatului a avut loc în prezenţa Custodelui Coroanei, princesa Margareta şi a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Cioloş, a mai multor miniştri, printre care Costin Borc, Anca Dragu şi Raluca Prună şi a fostului preşedinte al României Emil Constantinescu.

Serviciul religios a fost oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie au fost prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe Regina Ana pe ultimul drum.

Au fost prezenţi membri ai familiilor regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor din România şi din Republica Moldova şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Regele Mihai nu participă la funeralii din cauza stării de sănătate.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul României a decis ca ziua înmormântării reginei Ana să fie zi de doliu naţional.

Sursa: News.ro