Vizita Papei Francisc în România pune autorităţile pe jar. Oficialii din Harghita se tem că nu sunt suficient de pregătiţi pentru evenimentul istoric.

Numărul pelerinilor aşteptaţi acolo ar putea fi chiar şi de 20 de ori mai mare decât populaţia din Miercurea Ciuc. Autorităţile cer sprijin din alte judeţe.

Articolul continua dupa recomandari

Papa Francis va ajunge în Harghita pe 1 Iunie, la bordul unui elicopter. Drumul până la Şumuleu va fi parcurs cu papamobilul. Se estimează că aproape un milion de pelerini îl vor aştepta pe Suveranul Pontif. De 20 de ori mai mulţi decât întreaga populaţie a oraşului Miercurea Ciuc. 

Pentru a face faţă celui mai mare pelerinaj, autorităţile au cerut ajutorul judeţeler vecine Covasna şi Mureş. Căminele culturale, sălile de sport şi instituţiile publice vor putea caza doar o parte dintre credincioşi. Cei mai mulţi vor sta la localnicii care îşi pun la dispoziţie casele. 

Papa Francisc va petrece 5 ore la Şumuleu Ciuc. Pentru a face faţă situaţilor de urgenţă, vor fi mobilizaţi medici din întreaga regiune. Oraşul va fi sufocat, mai ales că mulţi pelerini vor veni cu maşinile. Autorităţile spun că le vor pune la dispoziţie acestora parcările destinate mijloacelor de transport în comun. 

În Harghita, pregătirile pentru vizita oficială au început de Crăciun. O clădire veche de două decenii a fost restaurată şi amenajată pentru întreaga delegaţie a Sfântului Părinte.

Peter Gyorgy, directorul Asociaţiei umanitare Caritas: În complexul asta în casa de studii cum o numim noi, avem 53 de camere si putem sa cazam 125 de persoane, toata casa e rezervata pentru delegatia de la Vatican. 

Forfotă mare este şi în Moldova. Cei care vor să-l vadă pe Papa Francisc în faţa Palatului Culturii, din Iaşi, trebuie să se înscrie pe o listă.

Papa Francisc va fi în România în  perioada 31 mai-2 iunie. Sfântul Părinte va vizita Catedrala Mântuirii Neamului cel mai probabil în prima zi și va rosti un mesaj alături de Patriarhul Daniel.