Ne pregătim de prima noapte de iarnă adevărată. În câteva ore, încep ninsori abundente şi viscol puternic, în jumătate de ţară. 11 judeţe, plus Capitala, vor fi sub cod portocaliu, iar autorităţile sunt pregătite chiar şi de cod roşu. La Ministerul de Interne s-a convocat de urgenţă comandamentul de iarnă. Nordul României este deja sub zăpezi.

Pe drumul care leagă Bistriţa Năsăud de Suceava, nu mai ştii care e şoseaua şi care e câmpul. Lumina farurilor răzbate cu greu prin viscol şi întuneric. Iar spre pasul Tihuţa, situaţia e critică. 

Articolul continua dupa recomandari

La fel şi în Dej. Mai mulţi şoferi îi cer explicaţii aprinse unui angajat de la Drumuri. Sunt supăraţi pentru că şoseaua n-a fost curăţată.

Pe polei, o maşină a derapat şi a ajuns în şanţ. 

În Maramureş, chiar şi maşina de Poliţie a rămas blocată în nămeţii de pe şosea. Deşi a nins fără încetare, autorităţile din Baia Mare nu au deszăpezit nici măcar bulevardele principale. 

Necazul unora, distracţia altora. Tot în Baia Mare, doi schiori au profitat de zăpada care a transformat drumul în pârtie. 

La noapte, iarna trece Carpaţii, spre sudul ţării. În numai câteva ore, 11 judeţe, plus Capitala, intră sub cod portocaliu de viscol. Vântul va atinge viteze de 85 de kilometri pe oră. Restul Munteniei, Oltenia, sudul şi centrul Moldovei au primit cod galben. Practic, jumătate de ţară va fi acoperită de un strat consistent de zăpadă. 

Odată cu viscolul, vine şi gerul. Începând de mâine, temperaturile scad dramatic. În Dobrogea, Muntenia şi Moldova, vor fi cel mult 0 grade Celsius. Dar termometrele vor scădea chiar şi până la minus 21. Alarmate de prognoză, autorităţile au convocat comandamentul de iarnă la Ministerul de Interne. 

E prima misiune din mandatul noului ministru Carmen Dan, să demonstreze că, de data aceasta, autorităţile nu vor mai fi luate... prin surprindere.