Ce poţi face dacă vecinul tău este certat cu regulile bunului simţ? Mai nimic. Iar consecinţele pot fi grave. Azi-noapte, locuitorii unui bloc din Capitală s-au trezit cu imobilul în flăcări. Focul a pornit dintr-un apartament transformat în depozit de gunoaie.

În toiul nopţii, locuitorii unui bloc din cartierul Dorobanţi au fost treziţi din somn de sirenele pompierilor. La parter, un apartament întreg era cuprins de flăcări. 

Articolul continua dupa recomandari

Florin Lucas, ISU Bucureşti Ilfov: Au fost evacuate din bloc 12 persoane, şase dintre ele au fost asistate medical. În interior au fost foarte multe materiale, plastice, foarte multe deşeuri

Vecinii spun că apartamentul din care a pornit incendiul este un focar de infecţie.

Vecin: "Am simţit fumul, m-am dus acolo, am văzut o mătură, coceni şi gunoaie aprinse. Ei adună tot ce găsesc prin oraş. De la ei avem şobolani, sunt multe nereguli".

Vecină: "Mirosul e infernal. Am făcut sesizari la Direcția de Sănătate, care a venit, a bătut la ușă, a zis că nu are ce să facă și a plecat". 

Vecină: "Ghetou. Stăm în Dorobanţi și e mai rău ca în ghetourile alea".

Proprietarul apartamentului în care a pornit focul ridică din umeri.

Proprietarul apartamentului: Nu. Gunoaiele alea au fost, s-au adunat. Nu e adevărat! Sunt haine peste haine. Sunt haine de 50 de ani. Am tot adunat. Absolut nimic nu miroase acum pentru că n-are cum să miroasă. Miroase a foc 

Lupta cu un astfel de vecin nu e deloc simplă. Mai întâi, trebuie sesizată Asociaţia de Proprietari, care îl poate soma să-şi cureţe gospodăria. Pasul doi este reclamaţia la Poliţie. Vecinul cu probleme poate fi amendat. Iar dacă nu-şi curăţă locuinţa, amenda creşte. 

Sorin Milea, reprezentant Comitetul Executiv al blocului: De trei ani adună gunoaie în apartamente. Cred că sunt vreo patru basculante de gunoaie. Inclusiv mâncare. Am făcut sesizari la toate organele. Nu se poate intra decât cu ordin de igienizare

Adrian Cuculis, avocat: O soluție ar fi să îl dai în judecată, însă trebuie să existe cineva care să fie interesat de chemarea lui în judecată, de obţinerea unui acord din partea instanţei de judecată astfel încât fie să fie obligat să își facă curat sau altcineva să vină să îi facă curat pe cheltuiala lui

În ultimă instanţă, se poate acţiona pe cale penală. În Codul Penal scrie că "fapta prin care se tulbură în mod repetat folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil ori prin care se împiedică normala folosinţă a locuinţei se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă".