Conducerea Jandarmeriei Buzău susţine că instituţia se confruntă cu un val de sesizări din partea buzoienilor care reclamă prezenţa unor roiuri de albine şi cer sprijin.

Numărul reclamaţiilor a crescut semnificativ în urma tragediei de la Aldeni în urma căreia doi bărbaţi au murit după ce au fost înţepaţi de sute de albine.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit inspectorului şef al Jandarmeriei Buzău, locotenent Virgil Cueru, după tragedia de la Aldeni în care doi tineri atacaţi de albine şi-au pierdut viaţa, numărul sesizărilor din partea buzoienilor care cer ajutor după ce au văzut roiuri de albine în jurul locuinţelor lor a crescut sensibil. În ultima perioadă, insectele au creat panică în municipiul Buzău, în zona unor locuinţe.

Zece astfel de solicitări au fost direcţionate către Jandarmerie.

„Astfel de apeluri sunt într-o sensibilă creştere, iar ca particularitate se constată o diversificare în ceea ce priveşte pericolul semnalat. Dacă în perioada similară a anului trecut prioritatea o reprezenta modul de acţiune în situaţia semnalării urşilor, în momentul de faţă o creştere sensibilă şi o particularitate având în vedere tragedia care a avut loc în localitatea Cernăteşt din comna Aldenii este semnalarea la apelurile de urgenţă a unor roiuri de albine. Ca particularităţi, până la data întocmirii materialului, am avut şase astfel de apeluri, iar în ultimele două zile am mai avut încă patru. De reţinut că sunt semnalate roiurile de albine în special în mediul intravilan în municipiul Buzău.”, a declarat comandantul Jandarmeriei Buzău, locotenent colonel Virgil Cueru.

Pe de altă parte, jandarmii spun că acţiunile împotriva insectelor periculoase se desfăşoară cu dificultate întrucât atunci câţnd e vorba de un roi periculos de albine ei trebuie să intervină cu apicultori, iar aceştia sunt greu de găsit uneori, nefiind un program de permanenţă a acestor specialişti. 

La începutul lunii, o adevărată tragedie s-a produs la Aldeni, doi tineri murind în urma unui atac al unor albine iar un al treilea ajungân  la spital.

Cei doi ajutau la transportul a peste 100 de stupi, cu două autovehicule. Se pare că la un moment dat, apicultorii au început să descarce stupii iar când erau la jumătatea operaţiunii, unul dintre bărbaţi, în vârstă de 42 de ani, a mers şi a deschis clapele de asigurare ale urdinişului stupilor. În acel moment, albinele extrem de agresive l-au atacat pe bărbat, intrând pe sub echipamentul de protecţie.

Văzând starea gravă în care se află bărbatul atacat, proprietarul stupinei l-a urcat de urgenţă în maşina din care deja fuseseră descărcaţi stupii şi a plecat cu el spre Buzău. Pe drum, starea bărbatului s-a înrăutăţit, aşa că proprietarul stupilor a oprit la  spitalul din Săpoca, însă medicii nu au putut să facă altceva decât să declare decesul.

Între timp, un al doilea manipulant a fost atacat de roiul de albine, deşi purta echipament de protecţie. Albinele agresive au reuşit să intre pe sub hainele speciale şi să-l înţepe, ucigându-l.