Dacă s-ar inventa titlul de "mamă eroină" pentru animale, o vacă din judeţul Bistriţa Năsăud ar fi prima care l-ar obţine. Motivul este unul foarte simplu: a reuşit să aducă pe lume nu mai puţin de patru viţei, la interval de câteva clipe unul de celălalt. Toţi sănătoşi şi jucăuşi.

Aby, Talisa, Sofiana şi Rihanna sunt numele celor patru viţei aduşi pe lume de Struţa. O vacă de 7 ani, din rasa Bălţată Românească, care este la a patra sa naştere. Evenimentul-minune s-a petrecut în satul Ilişua, într-o mică fermă de vaci a unui tehnician veterinar.

Articolul continua dupa recomandari

Tânărul proprietar, care în trecut a lucrat la mai multe ferme de animale din Elveţia, este şi cel care a asistat la naştere.

Adrian Damian Şerban-proprietar ferma si tehnician veterinar: Vaca avea stări, nu mânca, se tot culca, se ridica, am băgat mâna, am scos un viţel, taică-miu a zis "cred că are doi", am scos pe al doilea, după aceea l-am scos pe al treilea, am mai băgat mâna, încă unul.

Trei femele şi un mascul, rezultaţi prin înseminare artificială. Fiecare dintre ei a cântărit - la naştere - 25 de kilograme, un alt fapt rar întâlnit.

Silvestru Şerban-tatal lui Adrian: O minune, aşa ceva, cu patru viţei, că aşa ceva au zis că nu se nasc, unu la 11 milioane şi să reziste toţi, să fie sănătoşi, să trăiască. 

Kocsis Andrei-medic veterinar: Este o moştenire genetică, asta este toată explicaţia ştiinţifică. Dar ar fi bine să urmărim în continuare ce se va întâmpla.

Proprietarul nu are de gând să vândă niciunul dintre pui. O asemenea situaţie a mai fost doar o dată înregistrată în România, dar viţeii nu au supravieţuit.