Vine primăvara! Cel puţin dacă ne luăm după superstiţii. De această dată, nu meteorologii ne-au anunţat cum va fi vremea, ci urşii. Legenda spune că, dacă pe 2 februarie, ursul iese din bârlog, se sperie de umbra sa şi se retrage, atunci iarna se prelungeşte cu încă şase săptămâni.

Dacă rămâne însă afară, vremea se încălzeşte. Ieri, urşii de la grădinile zoologice au rămas la joacă. Şi, pentru că au venit cu veşti bune, au fost răsplătiţi cu bunătăţi.

Articolul continua dupa recomandari

Ziua Ursului sau Stretenia, cum mai este cunoscută în popor, a fost aşteptată cu nerăbdare la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Zeci de oameni au venit să afle dacă vor pune sau nu cojoacele la naftalină.

Se spune că, pe 2 februarie, anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar verdictul este dat chiar de urşi. Aşa că Merişor cel Mare, Coco, Elza şi Ursula au avut misiunea să anunţe dacă vremea se încălzeşte.

Andras Kopacz, director adjunct Zoo: După zicala populară dacă ursul iese din bârlog şi îşi vede umbra, atunci va mai sta iarna. dar în cazul în care este înorat şi nu îşi vede umbra, atunci va veni primăvara în curând.

Urşii au catadicsit să iasă din bârlog abia pe la prânz. Ca să facă o prognoză cât mai clară, au fost aşteptaţi şi cu mâncare. Fiecare cutie a reprezentat vremea bună sau rea.

Verdictul? Urşii nu s-au speriat de umbrele lor şi au rămas afară, la joacă. Iar asta înseamnă că vine primăvara.

Cei mici au aflat şi cum să se comporte dacă se întâlnesc, pe munte, cu urşii.

Mihai Milea, inspector educațional Zoo Braşov: Ne dăm uşurel rucsacul din spate, nu pierdem contactul vizual, dar nici nu îl privim în ochi pentru că iarăşi o să aibă impresia că vrem să îl atacăm, lăsăm rucsacul ostentativ în faţa lui. Ne retragem uşurel, dăm cu spatele, până distanţa dintre noi e sufiecient de mare. Ursuleţul nostru va fi preocupat sa vadă ce e în rucsac, timp în care avem timp să o luăm la sănătoasa.

Şi aici, animalele au anunţat că vremea se încălzeşte. Pe vremuri, la această dată, bătrânii stabileau calendarul semănăturilor de primăvară.