Ursul care a ajuns în Alba Iulia a declanşat o alertă fără precedent. Jandarmii sunt înarmaţi, iar vânătorii au venit în oraş pregătiţi cu tranchilizante. Au ordin de relocare, însă animalul sălbatic nu a putut fi atras în cursă. De zile bune, sălbăticiunea atacă gospodăriile de la marginea oraşului. Localnicii au făcut haz de necaz, iar ursul a avut chiar şi o pagină de Facebook.

De mai bine de două săptămâni, sute de oameni de la marginea oraşului Alba Iulia sunt disperaţi. Jandarmii au ieşit pe străzi înarmaţi, vânătorii sunt în alertă, iar oamenii privesc înfricoşaţi.  Nici focurile de avertisment ale jandarmilor nu mai alungă ursul.

Articolul continua dupa recomandari

Animalul sălbatic a încercat să intre peste o femeie în casă. Pentru ursul care a ucis deja mai multe animale există ordin de relocare. Dar jandarmii nu reuşesc să-l prindă. 

Rares Burlea, vânător: Oricând poate fi un pericol pentru noi cei care incercăm să îl capturăm, dar şi pentru locatari. 

Maria, localnică: Toată lumea stă pe la geam, pe drum pe la porți. Şi azi-noapte, până la 1.00 - 2.00 erau pe stradă copii, oameni, poliția merge în sus în jos.

Pentru scurt timp ursul care îi terorizează a avut şi pagină de Facebook.

În Tuşnad, judeţul Harghita, jandarmii vor să alunge în pădure un urs care a încercat să intre într-un hotel plin de turişti. Oficialii ministerului Mediului anunţă că, în curând, ar putea fi emis un ordin pentru a stabili cota de intervenţie în astfel de cazuri. 

Mihai Drăgan, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului: Tot ce trebuie să facă autorităţile locale din zonă este să transmită toată documentaţia, conform procedurii, pe care dânşii o ştiu foarte bine, către Minister şi noi putem emite derogarea respectivă pentru locare sau recoltare, imediat. 

Potrivit ultimei evaluări, în România sunt jur de şapte mii de exemplare. Autorităţile vor să inventarieze sălbăticiunile cu metode moderne, printre care şi amprentarea genetică.