Autointitulatul rege internaţional al romilor a ajuns - pentru o noapte - în arest! După ore lungi de audieri, Dorin Cioabă a fost reţinut pentru 24 de ore într-un dosar de evaziune fiscală, deşi iniţial a fost citat doar în calitate de martor. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul în acest dosar este uriaş: cinci milioane de euro. 

Anchetatorii nu au ţinut cont de poziţia pe care şi-a arogat-o Dorin Cioabă, aşa că, după ore întregi de audieri, au decis că merită să fie reţinut. 

Articolul continua dupa recomandari

Dorin Cioabă şi soţia lui sunt suspecţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Iar prejudiciul este uriaş: 5 milioane de euro. Potrivit anchetatorilor, Cioabă se ocupa de furnizarea de facturi false, în timp ce Sighişoara făcea afaceri cu nişte firme din Strehaia. 

"S-a dat o serie de declaraţii, urmează să se mai dea declaraţii şi în decursul zilei. Urmează să facem plângere împotriva ordonanţei la procurorul de caz", a declarat Marian Valon, avocatul lui Dorin Cioabă.

În timp ce era audiat, regelui Cioabă i s-a făcut rău. Era al doilea şoc succesiv pe care îl suferea în mai puţin de 12 ore. Primul a fost când s-a trezit cu mascaţii în curte.

Al doilea şoc a venit în momentul în care a constatat că anchetatorii au informaţiile necesare pentru a-l reţine. Însă, deşi ambulanţa a venit pentru a-i acorda primul ajutor, regele nu a ajuns la spital. A rămas să dea declaraţii, iar de acolo a ajuns în arest.

De la reşedinţa din Sibiu a soţilor Cioabă, procurorii au confiscat două autoturisme de lux şi aproape 250.000 de euro, în lei şi valută. 

Soţii Cioabă au ajuns în atenţia procurorilor în urma denunţului făcut de un fost partener de afaceri, aflat acum în închisoare.

"Eu îi dădeam blocul de facturi întreg, în alb, fără nicio marfă şi el le completa. Ni le dădea înapoi, făceam calculul, cât este toată valoarea, iar Dorin Cioabă îmi dădea 3 la sută. El a făcut tot", a mărturisit Radu Buştean, denunţătorul lui Cioabă.

Însă, cu toate că Dorin Cioabă a negat vehement orice implicare, percheziţiile făcute în alte 8 judeţe din ţară, dar şi în câteva palate ale romilor din Mehedinţi a demonstrat contrariu. 

"Ar fi creat un circuit infractional evazionist bazat pe un sistem financiar-bancar fraudulos, in scopul eludarii obligatiilor fiscale", spune Narcisa Rotaru, purtător de cuvânt la IPJ Mehedinţi. 

Din cele 32 de persoane aduse la audieri, 6 au fost reţinute pentru 24 de ore.