O turistă rănită pe Vârful Retezat a fost salvată într-o operaţiune spectaculoasă, pe furtună. Un elicopter a survolat crestele, după ce tânăra din Cehia, echipată ca pentru o plimbare, a alunecat pe un traseu periculos.

Rafale puternice spulberă muntele, dar elicopterul SMURD manevrat de un pilot curajos reuşeşte să se apropie. Un paramedic coboară din aer ancorat de un cablu şi ajunge pe muchia unei creste. Victima este aşezată pe o targă şi ridicată până la bordul elicoterului.

Articolul continua dupa recomandari

Este finalul unei misiuni de salvare care a durat cinci ore. Vremea a împiedicat în primă fază aparatul de zbor să se ridice. Trei echipe de salvamontişti s-au mobilizat şi au urcat muntele, prin vânt şi ploaie, să ajungă la victimă. Dar tânăra nu se putea mişca. 

Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Judeţul Hunedoara:

După ce s-a ajuns la faţa locului şi s-a acordat primul ajutor medical. Din cauza multiplelor afecţiuni pe care le avea accidentata, s-a solicitat sprijin aerian.

Grupul de cinci turişti din Cehia, din care făcea parte şi tânăra rănită, a urcat ieri pe vârful Retezat. Când a izbucnit furtuna, oamenii s-au grăbit să coboare către Lacul Bucura, unde aveau corturile. După cinci minute, tânăra de 25 de ani a alunecat pe o potecă, într-o zonă periculoasă. 

Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Judeţul Hunedoara: 

Cam toţi membrii acestei echipe cehe nu aveau echipamentul corespunzător acestei perioade sau a zonei din acel traseu. Zona este plină de bolovani care se desprind.

Femeia a fost transportată cu elicopterul la Târgu-Mureş.

dr. Liana Cătălina Zaharia, şef gardă UPU Târgu Mureş:

Doar o mică fractură la mână. Aşteptă să vină o ambulanţă din Cehia pentru supraveghere într-un serviciu din Cehia.

O altă turistă din grup a suferit un atac de panică.

Știrile Antena 1 Observator sunt și pe Instagram, Youtube și Facebook