Un MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în timpul demonstraţiilor aeriene, cu ocazia Porţilor Deschise de la Baza Aeriană 86 Borcea, Fetești. Pilotul aeronavei a murit.

Actualizare: Ministrul Apărării, Florin Fifor, a confirmat numele pilotului care a murit în tragedia de la Baza Aeriană 86 Borcea, Fetești. 

Articolul continua dupa recomandari

E o pierdere cumplită pentru noi toți, nu e ușor sa îți găsești cuvintele. Urmează să vedem ce s-a întâmplat exact, era foarte multă lume acolo și sunt tot felul de mărturii ce vin. (...) Nu vreau să mă antepronunt, spun un lucru ce tine de procedura. Aparatele de zbor nu pleacă în misiune fără verificări amănunţite. Au apărut speculaţii că sunt vechi, cu norma de zbor depasita, nu aș mai vrea să facem speculaţii. Aparatele sunt verificate, nu ies la zbor dacă nu îndeplinesc toate conditiile. Rămâne sa vedem concret ce s-a întâmplat, a declarat ministrul Apărării, în direct, la Antena 3.

Pilotul Florin Rotaru, victima avionului prăbușitVezi 5 imagini în Galerie

Avionul MIG-21 Lancer participa la spectacolul aerian organizat de ziua porților deschise, la baza aeriană din Fetești. Pilotul nu a supraviețuit impactului.

Potrivit comunicatului oficial, avionul s-a prăbușit în jurul ore 13.30. la aproximativ 10 kilometri nord de Baza Borcea. A fost pus în aplicare de urgență planul de intervenție. 

O comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea tragediei, se transmite în comunicat.

Un martor ocular susţine că s-a auzit o explozie puternică, după ora 13.00, după ce MIG-ul a survolat spectatorii prezenţi la Ziua Porţilor Deschise de la Baza Aeriană Borcea. Momentul deflagrației ce a urmat impactului a fost filmat de spectatori.

Un alt spectator, Adrian Floroiu, a fotografiat explozia violentă.

Explozia în urma prăbușirii avionului MIG 21 LancerVezi 5 imagini în Galerie

Locul unde s-a prăbușit avionul MIG 21 LancerVezi 5 imagini în Galerie

Flăcări după căderea avionului MIG 21 la Baza BorceaVezi 5 imagini în Galerie

Un martor susţine că, din câte a putut vedea, pilotul a tras de manşă pentru a evita o prăbuşire peste spectatori şi a căzut la mare distanţă de aceştia.

Pilotul a murit în urma prăbușirii avionului MIG-21

Pilotul a fost găsit mort de către echipele de intervenție, deși primele informații furnizate de martori indicau că ar fi reușit să se catapulteze. Trupul său se afla însă în resturile avionului.

Locotenent-comandorul Florin Rotaru, 36 de ani, era pilot-șef în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă, Baza 86 Aeriană Fetești.

Conducerea Bazei de la Borcea a luat decizia de a evacua întreaga zonă.

Acum un an, la Nazarcea, un alt avion MIG s-a prăbuşit, atunci pilotul reuşind să se catapulteze.