Un al doilea român a fost condamnat astăzi la moarte în Malaezia, de Curtea Federală de Justiţie. Decizia este definitivă, fiind epuizate toate căile de atac.

Potrivit MAE, avocaţii românului urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta.

Articolul continua dupa recomandari

"Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 27 iunie 2018, s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetăţean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz. Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta.

Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistență cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanență cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit și a obținut facilități pentru îmbunătățirea regimului de detenție aplicat și a menținut legătura cu familiile aparținătoare din țară", se arată în comunicatul MAE.

Ionuţ Gologan, condamnat la moarte pentru trafic de droguri

Decizia de astăzi a Curţii Federale de Justiţie a Malaeziei condamnă la moarte un al doilea român, după ce Ionuţ Alexandru Gologan, de 26 de ani, a primit pedeapsa capitală în 26 ianuarie 2016.

Ionuţ Gologan, în vârstă de 26 de ani, din localitatea prahoveană Telega, este primul român condamnat la moarte după revoluția din 1989Vezi 3 imagini în Galerie

Gologan a fost arestat în iulie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur, românul având asupra sa un kilogram şi jumătate de metamfetamină.

Malaezia este una dintre puţinele ţări din lume care a menţinut pedeapsa cu moartea în cazul traficului de droguri.