E un weekend de foc pentru salvamari! Steagul roşu e arborat în toate staţiunile din Sud. În valuri uriaşe au dispărut astăzi mai mulţi turişti. Din fericire, s-au întors în viaţă la mal. Deşi pericolul este uriaş, turiştii refuză să respecte avertismentele salvatorilor. Pur si simplu ii sfideaza. Intră în apă si, de multe ori, îşi lasă copiii nesupravegheaţi.

Într-o zi cu steag roşu, salvamarii au zeci de intervenţii dramatice. În Jupiter un turist de 34 de ani a fost scos din apă în ultimul moment. Tot sâmbătă, în Vama Veche o sesizare la 112 anunţa dispariţia unui bărbat. Marea era însă atât de periculoasă încât salvamarii şi-au dat seama că nu pot ajunge în larg. A fost trimisă o navă de patrulare.

Articolul continua dupa recomandari

Până la urmă au aflat că turistul a ieşit singur din apă. Pe plaja din Eforie Nord salvamarii nu reuşesc să ţină piept reacţiilor revoltătoare. Turiştii le ignoră avertismentele.

ANDREI DRĂGHICI, salvamar: Majoritatea spun: am venit, am plătit, fac ce vreau. Te înjură, sunt băuţi, mai sunt şi drogaţi unii.

(Reporter): Ştiţi că este steagul roşu?

(Turist): Ce treabă avem noi cu el? El e în treaba lui, noi în treaba noastră.

(Reporter): Copilul are voie în apă?

(Turist): Care copil? Eşti al nostru, mă? Du-te, mă, de aici!

Când este steag roşu, şi cel mai bun înotător poate fi ucis de curenţii puternici.

GHEORGHE VĂTĂMĂNESCU, șef salvamar Eforie Nord: Este furtună pe tot litoralul, sunt persoane date dispărute prin anumite staţiuni.

O alertă care nu i-a speriat nici pe turistii care aveau copii.

De la începutul sezonului, 12 oameni au murit înecaţi, iar la Olimp o persoană este dispărută de săptămâna trecută. Marea este periculoasă, iar litoralul, la final de august, este plin de turisti.

180 de mii de oameni sunt în acest weekend pe litoral, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă în 2018.