O piramidă holografică, un cod penal din Evul Mediu digitalizat şi un arc transpus în realitate virtuală. Sunt modelele cercetătorilor de la Universitatea Transilvania din Braşov, care au creat sisteme din era viitorului pentru promovarea patrimoniului cultural. Proiectul a costat un milion de euro. 

Şase biserici fortificate sunt expuse în piramida holografică. Îşi pot găsi locul în orice muzeu. Cercetătorii au făcut mii de fotografii pentru ca turiştii să vadă 3D cele mai frumoase bisericii din Braşov.

Articolul continua dupa recomandari

Mihai Duguleană, cercetător: Ceea ce a fost mai complicat a fost realizarea conţinutului, modelelor 3D ale bisericilor. Avem aceasta Biserica Prejmer pentru care echipa noastra a realizat aproximativ 10.000 de fotografii ca să compunem acest model.

Până şi cel mai vechi Cod Penal din Evul Mediu, care conţine instrumente de tortură nedezvăluite până acum turiştilor, a fost digitalizat.

Răzvan Boboc, cercetător: Noi am scanat-o şi am prezentat aplicaţia în care utilizatorul poate să navigheze, să vizualizeze conţinutul cărţii şi mai mult decât atât poate să vadă diferite elemente de tortură care se foloseau în acea vreme.

Cel mai interactiv produs creat este un arc transpus în realitate virtuală. Imediat ce îţi pui casca eşti proiectat în altă realitate. Cercetătorii au de gând să încheie parteneriate cu muzeele pentru ca invenţiile lor să fie folosite de turişti.

Anca Zavate, muzeograf: Este o formă de expunere vie nu doar a patrimoniului, cât şi a pieselor din vitrine, vizitatorul având acces mult mai rapid şi interactiv. 

Dacă vor exista cereri ale instituţiilor culturale, cercetătorii vor îmbunătăţi sau replica aceste invenţii.