Drama unei familii s-a transformat în şansă la viaţă pentru trei copii. După ce un băieţel a murit într-un accident de maşină, părinţii, deşi copleşiţi de durere, au decis ca fiul lor să salveze alte vieţi. Au acceptat să-i doneze organele. Aşa că rinichii au ajuns la doi copii din ţară, care făceau dializă de câţiva ani. Iar ficatul va salva un pacient din Germania.

Accidentul care a curmat viaţa băieţelului s-a petrecut săptămâna trecută, în judeţul Cluj. Copilul se întorcea acasă, împreună cu fratele său mai mare, de la cursurile de dans, când două maşini s-au ciocnit lângă ei.

Articolul continua dupa recomandari

Din impact, unul dintre autoturisme i-a lovit. Unul dintre ei a scăpat cu răni uşoare, dar celălalt a fost găsit de medici în stop cardiorespirator. Pentru el, salvatorii nu au mai putut face nimic. Băiatul a intrat în moarte cerebrală.

Copleşiţi de durere, părinţii au vrut totuşi ca băieţelul lor să trăiască prin alţi copii. Au acceptat astfel să doneze ficatul şi rinichii pentru a salva alte vieţi. Imediat, o echipă de medici a început prelevarea la Spitalul de Pediatrie din Cluj-Napoca.

Iacob Gheorghiţă, purtător de cuvânt Institutul de transplant renal din Cluj-Napoca: S-au prelevat mai multe organe. La noi au ajuns cei doi rinichi ai băiatului. Mulţumesc părinţilor că au avut puterea să accepte actul de donare în sine.

Unul dintre cei care a primit un rinichi este Darius, un copil de 11 ani din Mureș. Băiatul făcea dializă de la 3 ani şi aştepta de mult o şansă la o viaţă normală.

Tatăl lui Darius: A mai fost chemat încă de două ori. Atunci nu a fost compatibil. A fost chemat în 2014, în 2017, nu am avut norocul şi acum, de data asta, avem noroc. Sper să fie bine.

Cel de-al doilea rinichi a ajuns la Florin, un băieţel din judeţul Braşov. Şi el făcea dializă de mai bine de un an. La numai 12 ani are şi alte probleme de sănătate, aşa că transplantul îi era vital.

Carola Emilia, mama lui Florin: Era foarte, foarte fericit. Zice: ''Mami, fac transplantul acum''! Da, mami, vei face transplantul.

Ficatul băiatului de 8 ani va ajunge în străinătate. Pentru că avea o grupă de sânge rară, în ţară nu a fost găsit un pacient compatibil. Aşa că va fi salvat un copil din Germania